Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Poznati automobili: Kad te Tony Soprano provoza u svom Chevyju

Glumci, režija, scenarij, pa specijalni efekti i sva ostala čudesa igraju veliku ulogu u historiji filma i televizije. Ali ponekad su automobili sjajno birani skoro kao i filmske zvijezde. Ovo je priča o Tonyju Sopranu i njegovom Chevy Suburbanu.

Autor: Amer Obradović

Svi znamo uvodnu sekvencu u kojoj nas Tony Soprano u Chevy Suburbanu iz 1999. godine vozi od Manhattana do svoje kuće u New Jerseyju. Ranojutarnja vožnja, kubanska cigara u pravom planu, plaćanje putarine, izlaz iz tunela Linkoln i penjanje uz spiralu u Weehawkenu, dok se čuje soundtrack Woke Up This Morning od britanske grupe Alabama 3 – taj ikonski uvod fantastično pokazuje samu srž serije koja je odmah nakon prikazivanja prve sezone zadobila popularnost svjetskih razmjera. I naravno tu je taj američki Chevy, masivni pokazatelj nadmoći i izdržljivosti. Suburban je offroad auto, jedan od najpopularnijih modela u liniji američke tvrtke General Motors, tako da je Tony morao voziti nešto što je Made in USA, nešto suvereno moćno i dominantno.

 

 

Na prvu, scenarij u kojem depresivni vođa mafije dolazi kod psihoterapeutkinje kako bi ga liječila, ne bi trebao imati neku veliku prođu, ali kada je tog 10. januara 1999. godine Tony prvi put ušao u ordinaciju doktorice Melfi, promijenio se i svijet televizije kakav smo do tada poznavali. Odnos između Tonyja i dr Melfi je praktično lajtmotiv čitave serije. Zanimljivo da je američka kuća CBS odbila pisca i producenta serije, David Chasea, ne zbog toga što je glavni junak bio mafijaš i ubica, već im je problem bila upravo depresija glavnog lika. Glavešine Foxa su rekle Chaseu da im se kao ljudima sviđa, ali da ne vide komercijalni potencijal u seriji, ali srećom HBO je mislio drugačije. Ipak, sjajan scenario i podrška HBO-a ne bi bili dovoljni za povijest, a da glavnu ulogu nije igrao legendarni James Gandolfini. S njim su Sopranosi ipak ispisali historiju...

Tony Soprano je, ustvari, antiheroj televizije, mafijaški boss koji umjesto odijela oblači košulje za kuglanje. Nije ulickan, ima viška kilograma, jede u lokalnim rupama i pije espreso sa kariranog stoljnjaka... On je lik koji na okupu oko sebe mora držati mafijaše, porodicu i svoju anksioznost. Tony je suprotan Michaelu Corleoneu, pa je i televizijski format Sopranosa praktično zamijenio onaj klasični, u kakvom je dominirala porodica Corlenone. Sopranosi su pokazali da je organizovani kriminal nešto više od starca za stolom na dan vjenčanja svoje kćerke. Dobro, Kum je Kum, ali narativni sadržaj Sopranosa je briljantan i prilagođen modernom dobu, nešto što je ostalo trajno televizijsko naslijeđe. Tonyja kući ga čeka žena Carmela i dvoje dece kao preslikana verzija bilo koje američke porodice, ali sa zaokretom u njegovom poslu u vezi sa ''odvozom otpada''. I naravno da Tony mora voziti nekakvo američko moćno auto, ono koje svima daje do znanja da je zaj*** frajer. Prve četiri sezone, on vozi bordo Chevrolet Suburban LT 4x4 iz 1999. godine. U sezoni 5 vozi crni Cadillac Escalade ESV. Nakon što je taj crni doživio nesreću, brzo je zamijenjen bijelim Escalade ESV. Tony vozi taj Escalade do tajanstvenog kraja serije.

Ovaj prvi Chevy postao je legendaran, a njegovi kasniji vlasnici su sačuvali autogram na štitniku za sunce na vozačevoj strani koji kaže: "Budite ljubazni prema mom autu – James Gandolfini." Osim u legendarnoj uvodnoj špici, ovaj Suburban je korišten u legendarnim scenama kada je iz šume  "Pine Barrens" trebalo spasiti Christophera Moltisantija i Paulieja Gualtierija, kao i za pokušaj atentata na Tonyja Soprana i tjeranje Salvatorea Bonpensiera da nestane nakon što Tony otkrije da on daje informacije FBI-u.

Chevrolet Suburban je svoju povijest počeo davno, 1935. Ovaj SUV iz 1999. je bio model godine. Najskuplje verzije uključivale su klizni otvor, bočne zračne jastuke, moderan audio sistem i druge dodatke, a tek kako je imao ogroman prtljažnik – taman da Tony i društvo u njemu mogu ''provozati'' svakoga ko im je išao na živce i nije radio u skladu sa njihovom ''poslovnom politikom''. Ali James Gandolfini, koji je nažalost preminuo 2013. godine, je i plakao u tom Chevyju. Dobijao bi u njemu napade panike, pio prozake i podsvjesno gledao patke. Upravo se opsjednutost sa patkama iz dvorišta i njegova bol kada one odlete od njega provlači kroz čitavu seriju. Ipak, Tony, čovjek od krvi i mesa na jednoj od terapija kaže doktorici Melfi: '' Šta se dogodilo Garyju Cooperu, snažnom, tihom tipu?'', čime se pobunio protiv samog sebe i svijeta kojim je bio okružen. A iz čega ga je mogao izvući samo kraj same serije. 

Na kraju Sopranosa, u tih legendarnih sedam minuta, niko ne zna je li neko ubio Tonyja, ili možda ipak nije. David Chase kaže da je od samoga početka plan bio da Tony živ ne dočeka kraj Sopranosa. Ali nije se rodio niko ko može ubiti Tonyja Soprana. Legenda o njemu će živjeti, mnogo duže nego njegov Chavy Suburban. 

BIHAMK

Povezane novosti

Brendini snovi u Mondaleu

Brendini snovi u Mondaleu

Protekle sedmice je u 54. godini preminula glumica Shannen Doherty, poznata po ulozi Brende Walsh u kultnoj tinejdžerskoj sapunici "Beverly Hills, 90210". Naš urednik piše o toj seriji te podsjeća na jedan automobil koji je bio zaštitni znak Brende.

Igman leti visoko

Igman leti visoko

Nekima ekonomski ne cvjetaju ruže, poput Aluminija i Elektroprivrede, ali ima i dobrih primjera – konjički Igman je za malo više od šest mjeseci ostvario prihod od 130 miliona KM.

Zamka u drvoredu

Zamka u drvoredu

Na mnogim saobraćajnicama neposiječene grane prave problem, zaklanjaju semafore i vertikalnu signalizaciju, što utiče na sigurnost. Alarm za nadležne, kao i mogućnost da se zakonski popravi tretiranje električnih trotineta za cesti, po uzoru na Srbiju.

Možda bi vas zanimalo