Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Poznati automobili: Ford Thunderbird iznad Velikog kanjona

Glumci, režija, scenarij, pa specijalni efekti i sva ostala čudesa igraju veliku ulogu u historiji filma i televizije, ali ponekad su i automobili sjajno birani. Ovo je priča o filmu Thelma i Louise, o legendarnom Fordu i letu za rodnu ravnopravnost.

Autor: Amer Obradović

Film Thelma i Louise je stekao kultni status zbog priče. Dobro, i gluma je bila odlična, i Ford Thunderbird, zbog kojeg je ovo jedan od najpoznatijih američkih filmova ceste, sjajno je odabran, i imao je šest nominacija za Oscara, ali je jedinog kipića ipak dobila Callie Khouri – i to za najbolji scenarij. Ovo je bio prvi scenariji kojeg je Khouri napisala, a prije toga je radila kao producentica videospotova za pjevače poput čuvenog Alicea Coopera. Dakle, radi se o priči sa snažnom ženskom porukom koja prati odlazak dvije prijateljice na izlet, na kraju s kabrioletom, čuvenim Fordom Thunderbirdom. Zapravo, to nije izlet nego više bijeg od svakodnevnih problema s kojima žive u Arkansasu na američkom jugu. No, put do ribarske kolibe u planinama, kamo su se zaputile, zakuha se kada Thelmu (Geena Davis) pokuša da siluje lokalni kabadahija i nasilnik, kojeg iz pištolja upuca Louise (Susan Sarandon) nakon što joj je svega preko glave, pa joj ''pukne pred očima''... Tako se, dakle, put neočekivano pretvori u bijeg pred policijom.

Film je proslavio i tada mladoga Brada Pitta (tu je ulogu jako želio i George Clooney), a igraju i još dva omiljena glumca Quentina Tarantina – Michael Madsen koji igra Louisinog partnera i suosjećajni detektiv Harvey Keitel koji pokušava sve da spasi odbjegle buntovnice. Ovaj film je fantastične Geenu Davis i Susan Sarandon pretvorio u ikone feminizma, a Ford Thunderbird iz 1966. je postao simbol slobode i klasik američke autoindustrije. Thelma i Louise odlučuju da bi radije umrle nego da se predaju dok su okružene policajcima na rubu Velikog kanjona. Konačno, kada shvate da nema spasa, Thelma pogleda u Louise i kaže joj da "nastave" – Let's keep going... I tako s litice u luksuznom kabrioletu lete iznad Velikog kanjona, vjerujući da je bolje da odu u legendu nego u zatvor i vjerovatno život okončaju sa smrtnom kaznom.

 

Ford Thunderbird iz 1966. je imao 3,9-litarski FE V8 motor, s 275 KS i bio je dostupan s karburatorom s dvije cijevi. Automobil je imao integralni servo-upravljač i dvostruki izdušni sistem s rezonatorima. Hlađenje je bilo osigurano s centrifugalnom pumpom za vodu. Njegovi dizajneri su autu željeli dati drugačiji, moderniji izgled, vjerujući da raniji modeli nisu imali ono što je potrebno da se uklope u standarde luksuznih automobila toga vremena. T-Bird iz 1966. proizveden je u Wixomu, Michiganu, kao luksuzno vozilo, a bio je dostupan kao kupe s dvovratnim krovom ili kabriolet s dvoja vrata, kojeg su Thelma i Louise vozile u filmu. Fora je bio i linearni brzinomjer, mjerač goriva i četiri sferna mjerača u avionskom stilu... T-Bird iz 1966. je bio hit kada se pojavio na tržištu, a nakon što je odigrao jednu od glavnih uloga u film snimljenom 1991. godine, postao je pravi klasik, čija vrijednost dostiže ogromne cifre.

 

Famozni kadar kada plavi Ford leti iznad Velikog kanjona jedna je od najprepoznatljivijih završnih scena u historiji filma, a taj leteći pad u ambis dvije heroine je i poruka da se za slobodu vrijedi boriti čak i onda kada je sve oko vas praktično bezizlazno. Režiser Ridley Scott je snimio i Gladijatora, i Aliena, i Blade Runnera, snimio je i reklamu za Apple Stevea Jobsa, te druge mnogo važne filmove, ali kada se usudio za volan kao glavne uloge staviti dvije žene i dovesti ih do legendarnog kraja, u kojem su se u svom tirkiznom Thunderbird kabrioletu vinule u otvoreno grotlo Velikog kanjona, bilo je jasno da je to prekretnica u rodnoj ravnopravnosti na filmu. Nakon toga, Thelma i Louise su postale ženske ikone s kojima nema zafrkancije i primjer kako se bori za svoja prava.

BIHAMK

Povezane novosti

Voda je benzin

Voda je benzin

Ovih dana se najavljuju velike vrućine, te je i u saobraćaju potrebna dodatna opreznost, ali i spremnost vozača i njegovih saputnika da u automobilu barem imaju koju flašu vode. Uz važnu napomenu: flaša vode uvijek mora biti u prtljažniku.

Opel koji je volio fudbal

Opel koji je volio fudbal

U Njemačkoj se igra Evropsko prvenstvo u fudbalu, a naš urednik donosi priču o njemačkom pank bendu koji je u starom Opel Rekordu C Coupe 1990. osvojio Italiju.

Gradilište pod konac

Gradilište pod konac

Radovi na dionici ceste između Sarajeva i Tuzle pokazali su da se može efikasno raditi na rekonstrukciji bez da se saobraćaj značajno ometa. Može se kad se hoće. I zna.

Možda bi vas zanimalo