Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Bečka kafana u podnožju Mont Everesta

Globalna ekonomija se drastično mijenja sva tržišta, pa i Bosnu i Hercegovinu polako počinje zapljuskivati talas uvoza jeftine radne snage iz inostranstva. Već je zapljusnuo i kultni sarajevski hotel „Evropa“. Kakva nas budućnost čeka?

Autor: Hajdar Arifagić

Malo ko među onima što pamte prijeratnu moć bosanskohercegovačke privrede ostaje ravnodušan spram činjenice da se ova zemlja ubrzano pretvara u evropsko skladište i trgovačko ''svaštarište'' (promet svim i svačim). Taj proces je ubrzan i nezaustavljiv, baš kao i gašenje proizvodnih industrijskih preduzeća o čemu je svojevremeno pisano na ovom portalu. Ne govorim to isključivo u povodu početka izgradnje distributivnog logističkog centra evropskog trgovačkog diva Lidl u blizini Sarajeva (u kojem je jedno radno mjesto milion KM), već i činjenice da su tri velike firme – trgovački lanci Vokel, Belamionix i Bingo u poslovnoj zoni Zenica jug kupile lokacije za širenje prodajne mreže. Kako je saopšteno od prodaje zemljišta lokalna zajednica zaradila je svega sedam miliona KM, što djeluje kao da ga je prodavala na rasprodaji ili po sistemu daj šta daš!?

 Javnosti je saopšteno da će ova investicija „unaprijediti ekonomski razvoj cijelog regiona“ što nije niti može biti tačno jer se ekonomski prosperitet prije svega ostvaruje razvojem proizvodnje i tehnologije, povezivanjem, razmjenom i okrupnjivanjem (tako nastaju industrijski divovi). Jedino što je pozitivno jeste činjenica da će se u  budućim velemarketima i prodajnim centrima zaposliti značajan broj radne snage većinom one koja će ovdje dobiti prvi posao, ali i donedavni uposlenici gotovo ugašenog zeničkog rudnika uglja. Za rad u trgovini ili skladištu dovoljna je srednja škola pa se postavlja pitanje kakva sudbina čeka neke od fakulteta Zeničkog univerziteta. Hoće li diplomirani pravnici, ekonomisti, inženjeri... raditi za pultom nekih od ovdje spomenutih firmi ili će to biti uvezena radna snaga iz Nepala ili sličnih zemalja iz koje dolazi jeftina radna snaga. Sve je moguće nakon što je manji kontingent radnika iz te dalekoistočne zemlje već „osvojio“ kultni sarajevski hotel „Evropa“. Nosaju baklave i bosanske kahve, a gostima katkad nije jasno jesu li u „Bečkoj kafani“, ili u podnožju Mont Everesta!?

BIHAMK

Povezane novosti

Zastava 750: Tenk i šminker istovremeno

Zastava 750: Tenk i šminker istovremeno

U Kuzmici kod Požege, Ivica Vitez, inače automehaničar, pretvorio je Fiću u – tenk.. Nekim automobilima suđeno da se pate i prođu cijelu kalvariju kako bi se domogli slave, dok su neki predodređeni da budu zvijezde.

Brendini snovi u Mondaleu

Brendini snovi u Mondaleu

Protekle sedmice je u 54. godini preminula glumica Shannen Doherty, poznata po ulozi Brende Walsh u kultnoj tinejdžerskoj sapunici "Beverly Hills, 90210". Naš urednik piše o toj seriji te podsjeća na jedan automobil koji je bio zaštitni znak Brende.

Možda bi vas zanimalo