Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

78 GODINA BIHAMK-a: Rast, inovacije i osjećaj sigurnosti

Bosanskohercegovački auto-moto klub je proslavio svoj 78. rođendan. A da ste u dobrom društvo, najbolje govori rast, inovacije i osjećaj sigurnosti. Brojevi, ali i osjećaj pripadnosti.

Autor: Amer Obradović

Nekad sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka po prvi put sam postao član nekog kluba, lokalnog Ferijalnog saveza. Doduše, ako ne računamo Titove pionire, jer se tamo postajalo članom bez da te iko išta o tome pita, ali članstvo u ''ferijalcima'' mi je omogućilo putovanja do Dubrovnika, Sutjeske, Splita... I to mi je u formativnim godinama bilo važno. Vidjeti Stradun, Marijan, ili Savin grob u Dolini heroja u tim godinama, uz dobro društvo i sjajne vodiče, bila je prava fora. Dakle, bila je fora biti član, makar i Ferijalnog saveza, a o tome je najbolju parodiju napravio legendarni glumac Zoran Radmilović u predstavi ''Radovan III''. Dakako, Radmilović se u toj kultnoj predstavi nije narugao samo članstvu u nekadašnjoj partiji (mada spominje biblioteku...), kada izgovara onu čuvenu parolu – evo ide: drug član!, nego i kompletnom primitivizmu i malograđanštini ovih naših prostora. Dobro, ne treba biti cinik poput Woodyja Allena koji je, pozivajući se na svog uzora Groucho Marxa, rekao da se nikada se ne bi pridružio klubu koji bi dozvolio da osoba poput njega postane član, jer biti dio neke organizacije u moderno doba itekako može imati svoje benefite. A da ste u dobrom društvo, najbolje govori rast, inovacije i osjećaj sigurnosti. Brojevi, ali i osjećaj pripadnosti.

Bosanskohercegovački auto-moto klub je proslavio svoj 78. rođendan, a tim povodom je s ponosom objavljeno da je u protekloj 2023. godini klub zabilježio rekordan broj članova – 73.706! Zvuče fenomenalno brojke da je BIHAMK sa  64 vozila i više od 125 saradnika, pružio pomoć na cesti za više od 100.000 ljudi, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i Evrope, sve zahvaljujući profesionalnim i poslu posvećenim radnicima, i uz olakšanje putem inovativne digitalne komunikacije. Tokom 2023. godine BIHAMK-ove kamere je na webu posjetilo više od 1,6 miliona korisnika, a edukativni segment i uspješna međunarodna saradnja u okviru FIA-e je važna vrijednost kluba koji ima sve odlike moderne evropske auto-moto asocijacije. Sigurno da stalni rast broja članova govori za sebe, te da je posljedica ulaganja u kvalitetu usluge i modernizacije članskih paketa, prilagođavanja potrebama članova, sa naglaskom na stalnu mobilnost i sigurnost na cestama u Bosni i Hercegovini, regiji i kontinentalnoj Evropi. 

Izuzetnost nije smo stvar posla, nego i navike, da vam ljudi vjeruju i da vrijedi biti član neke asocijacije. Od mog dječačkog članstva u stolačkim ''ferijalcima'' je prošlo četrdesetak godina, ali privrženost nečemu što ulijeva sigurnost, daje kvalitetu i dodatnu vrijednost ostalo je u mom životnom algoritmu. 73.706 članova je dokaz da se BIHAMK-u vjeruje, da vrijedi biti dio ove porodice. Kako kaže jedna mudrolija, članstvo ne predstavlja samo pripadanje nekoj grupi, nego stvar toga da ste dio nečega što je više od vas samih.          

BIHAMK

Povezane novosti

Brendini snovi u Mondaleu

Brendini snovi u Mondaleu

Protekle sedmice je u 54. godini preminula glumica Shannen Doherty, poznata po ulozi Brende Walsh u kultnoj tinejdžerskoj sapunici "Beverly Hills, 90210". Naš urednik piše o toj seriji te podsjeća na jedan automobil koji je bio zaštitni znak Brende.

Igman leti visoko

Igman leti visoko

Nekima ekonomski ne cvjetaju ruže, poput Aluminija i Elektroprivrede, ali ima i dobrih primjera – konjički Igman je za malo više od šest mjeseci ostvario prihod od 130 miliona KM.

Zamka u drvoredu

Zamka u drvoredu

Na mnogim saobraćajnicama neposiječene grane prave problem, zaklanjaju semafore i vertikalnu signalizaciju, što utiče na sigurnost. Alarm za nadležne, kao i mogućnost da se zakonski popravi tretiranje električnih trotineta za cesti, po uzoru na Srbiju.

Možda bi vas zanimalo