Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

77 godina

Iste godine rodio se jedan od najvažnijih režisera na našim prostorima, autor filmova Ko to tamo peva i Maratonci trče počasni krug, pa i onoj holivudski lisac, čuveni Steven Spielberg, kao i nenadmašni frontmen grupe Queeen, ali i BIHAMK.

Autor: Amer Obradović

Te 1946. rodio se režiser Slobodan Šijan, zaslužan za genijalne filmove Maratonci trče počasni krug i Ko to tamo peva, ali i Steven Spielberg, holivudski lisac koji je ispisao modernu historiju svjetskog filma. Rodio se i glumac Silvester Stalone, neprevaziđeni i Roki i Rambo, a Nobelovu nagradu za književnost dobio je autor Stepskog vuka, čuveni Hermann Hesse. U septembru te iste godine prvi put je majčinom naramku zaplakao Farrokh Bulsara, koji će poslije postati Freddie Mercury i sa grupom Queen izvesti neke od najvažnijih pjesama svih vremena. Baš te poslijeratne 1946., 7. februara, u Sarajevu je na inicijativu nekolicine aktivista auto-moto klubova “Ðerzelez”, “Makabi”, “SAŠK” i “Slavija”, formirano Bosanskohercegovačko automobilističko-motociklističko društvo, prvi auto-moto klub koji je djelovao na području cijele Bosne i Hercegovine, a čiju tradiciju baštini današnji BIHAMK. To je dakako tada bilo važno za popularizaciju automobila i motocikala, kao i razvoj saobraćaja i općenito saobraćajne kulture na prostoru bivše Jugoslavije, naročito nakon Drugog svjetskog rata kada se kretalo iznova i napredovalo se ubrzano. Zanimljivo da je prva značajnija uloga, a ujedno i najvažnija aktivnost tog društva bila obuka vozača za vožnju motocikla, a nešto kasnije i automobila. U okviru masovno organizovanih kurseva, obuka vozača je vršena na taj način što je svaki iskusniji vozač motocikla imao obavezu da na dobrovoljnoj osnovi, uz nadoknadu utrošenih bonova za gorivo, obuči pet članova. To je bilo neko drugo vrijeme, solidarnije, kada smo bili više okrenuti jedni drugima, ali i napretku društva.

BIHAMK je svoju afirmaciju stekao radom, profesionalnom i konzistentnom odnosu prema poslu, a najviše zahvaljujući svojim članovima, što mu je omogućilo i pristup međunarodnim asocijacijama, poput FIA-e (Međunarodna automobilistička federacija) i AIT-a (Međunarodni turistički savez). Klub se vremenom razvijao, od asistencije na cesti do informativne službe, i danas predstavlja modernu asocijaciju motorizovanih građana, po uzoru na one najrazvijenije svjetske auto-moto klubove. Kad je potrebno, klub je tu bilo da se treba asistirati na cesti vozilima poput autobusa iz kultnog Šijanovog filma, ili onog čuvenog Forda T, kojeg su u Maratoncima vozili Topalovići. Uistinu, ono što je u svijetu Hollywooda legendarni Mustang Stevea McQueena iz filma Bulit, srebrni DeLorean iz Povratka u budućnost, ili ipak najčuveniji od svih, legendarni Aston Martin DB5 Jamesa Bonda, autobus firme ''Krstić i sin'' i Ford T Lakija Topalovića obilježili su ovaj naš prostor, koji uvijek očekuje mnogo: da se kabastim autobusom pređe improvizirani sklepani most, ili da se spomenutim Fordom može zaustaviti budućnost i sam pobijediti sve protivnike... Velika očekivanja uglavnom završe velikim razočarenjima, ali kako kaže Freddieva pjesma – The show must go on... Važno je ići dalje.

Mnogi će reći da je nastup Queena na Liv Aid koncertu, na kultnom Wembleyju, najveći rok spektakl u historiji muzike, o čemu je snimljen i odličan biografski film Bohemian Rhapsody, sa fenomenalnim Rami Malekom u glavnoj ulozi. Taj čuveni nastup otvara policajac na bini sa pozdravom ''Her Majesty – Queen'', a završava se legendarnom pjesmom We are the champions. A kako drugačije... Ta pjesma je postala himna pobjednika, najčešće je izvode kada neko osvoji titulu u sportu, kada neko postane prvak Evrope ili svijeta, a sam Freddie je izjavio da je napisao kao njegovu verziju Sinatrinog klasika – My way. Sjećam se moje maturske večeri, kada nam je baš ta pjesma Mi smo šampioni bila ulaznica u svijet velikih, a vrtili smo je bezbroj puta. Svaka dobra priča zaslužuje ovu pjesmu, makar je izvodili i 77 puta, koliko rođendana ove godine slavi Bosanskoheregovački auto-moto klub. Sretno!

BIHAMK

Povezane novosti

Brendini snovi u Mondaleu

Brendini snovi u Mondaleu

Protekle sedmice je u 54. godini preminula glumica Shannen Doherty, poznata po ulozi Brende Walsh u kultnoj tinejdžerskoj sapunici "Beverly Hills, 90210". Naš urednik piše o toj seriji te podsjeća na jedan automobil koji je bio zaštitni znak Brende.

Igman leti visoko

Igman leti visoko

Nekima ekonomski ne cvjetaju ruže, poput Aluminija i Elektroprivrede, ali ima i dobrih primjera – konjički Igman je za malo više od šest mjeseci ostvario prihod od 130 miliona KM.

Zamka u drvoredu

Zamka u drvoredu

Na mnogim saobraćajnicama neposiječene grane prave problem, zaklanjaju semafore i vertikalnu signalizaciju, što utiče na sigurnost. Alarm za nadležne, kao i mogućnost da se zakonski popravi tretiranje električnih trotineta za cesti, po uzoru na Srbiju.

Možda bi vas zanimalo