Članak top banner 970x90
Vijesti

Zbog velike potražnje produžena proizvodnja Audija R8

Audi je najavio da će produžiti proizvodnju R8 kako bi zadovoljio potražnju za ovim performansnim modelom. Iako je proizvodnja trebala biti okončana s krajem 2023., zbog velike potražnje će biti prolongirana za kraj marta ove godine.

Autor: BIHAMK

Audi R8 je prvobitno trebao "izaći" iz proizvodnje krajem 2023. godine. Međutim, zbog velike potražnje za jedinim egzotičnim modelom njemačkog brenda, proizvodnja R8 je produžena do kraja marta 2024. godine.

Ovaj performansni model se trenutno proizvodi u fabrici Böllinger Höfe, gdje se proizvodi i električni model RS e-tron GT. Kao što znamo, Audi neće imati zamjenu za R8, a prvobitna najava povlačenja modela iz ponude objavljena je još 2019. godine. Međutim, Audi je od tada dva puta prolongirao zvanični kraj proizvodnje. Tako je posljednji R8 trebao biti proizveden u decembru 2023. godine, ali zbog novog vala zainteresovanih kupaca ta odluka je ponovo pomjerena za tri mjeseca.

Audi R8 je prvi put predstavljen 2007. godine. U vrijeme lansiranja, egzotični model je ponudio pogonski 4,2-litarski V8 motor. Dvije godine kasnije pojavila se verzija sa 5,2-litarskim V10 motorom, razvijenim zajedno sa Lamborghinijem. Aktuelni model R8 datira iz 2015. godine, a 2019. godine je redizajniran.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo