Članak top banner 970x90
Vijesti

Xiaomi za svoj prvi automobil SU7 već zaprimio preko 100.000 narudžbi

Kineski proizvođač pametnih telefona, a od nedavno i automobila, Xiaomi, službeno je objavio da je njihov prvi automobil, električna limuzina SU7, već dostigla 100.000 narudžbi. Zbog niske cijene kupci su spremni čekati na isporuku čak sedam mjeseci.

Autor: BIHAMK

Samo sedam dana nakon što je kineski brend otvorio knjigu narudžbi i pokrenuo prodaju svog prvog automobila Xiaomi SU7, već je zaprimljeno više od 100.000 narudžbi. Prvi Xiaomiev automobil plod je investicije od 1,4 milijarde dolara u njegov razvoj.

Na kineskom tržištu, Xiaomi nudi ovaj model s početnom cijenom od 27.500 eura za osnovnu verziju. Postoji i verzija s većom autonomijom, nazvana Max, a njena cijena iznosi 38.200 eura. Ove cijene su bar tri puta niže od sličnih konkurenata u Evropi i zato evropski proizvođači s razlogom strahuju od invazije Kineza na Stari kontinent.

Zbog veoma velikog broja narudžbi, Xiaomi je upozorio svoje kupce da će na isporuku morati čekati između četiri i sedam mjeseci. Doduše, kineska kompanija je već isporučila prvih 5.000 primjeraka novog modela kao dio posebnog izdanja proizvođača. Međutim, kupci su spremni čekati na isporuku čak sedam mjeseci, budući da za ‘’sitne’’ novce dobivaju tehnološki napredan auto.

Ono što je poznato ranije, novi Xiaomi SU7 u osnovnoj varijanti ima električni motor od 299 konjskih snaga, koji se napaja iz 73,6 kWh baterije. Za ubrzanje do 100 km/h mu treba 5,3 sekunde, a razvija i maksimalnu brzinu od 210 km/h. Snažnije verzije dolaze s većima baterijama od 94,3 i 101 kWh, te jačim elektromotorima koji razvijaju do 673 KS. Zavisno od odabrane verzije, najveći deklarisani domet iznosi 830 kilometara.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo