Članak top banner 970x90
Vijesti

Volkswagen vraća Sharana u formi električnog monovolumena?

Segment monovolumena je na izdisaju zadnjih godina, jer je većina proizvođača automobila napustila ovaj oblik kako bi se usredotočila na crossovere i SUV-ove. Oživljavanje legendi bi sigurno pomoglo, makar koristili utičnicu, umjesto goriva.

Autor: BIHAMK

Nakon procvata crossovera i SUV-ova, svi ostali klasični karoserijski oblici su postali preko noći odbačeni. Međutim, u zadnje vrijeme se MPV segemnt polako budi, a riječ je o modernim interpretacijama koje kao prvo postaju optički privlačnije, a kao drugo polažu više pažnje u unutrašnji luksuz. Jedno takvo moderno viđenje popularnog Volkswagen Sharana možda nije pametan potez s finansijskog stajališta, ali bi se vjerovatno prodavao u dovoljnom broju da to opravda. Naravno, za sada se radi samo o renderu nastalom uz pomoć CGI tehnologije čiji rad potpisuje Sugardesign_1, a model je kreiran na stilu limuzine ID.7.

Volkswagenova nedavno predstavljena električna limuzina ID.7 temelji se na MEB platformi VW Grupe koja podržava više različitih konfiguracija pogonskog sklopa. Stoga bi hipotetički novi Sharan takođe mogao zadužiti MEB platformu, identične elektromotore, baterije i opcije pogona na zadnje ili sva četiri točka. VW to decenijama mudro ‘’prepakuje’’ i nema razloga da istu metodologiju ne bi naslijedio i električni Sharan.

Koliko god ideja o modernom Sharanu nekima zvučala privlačno, realne šanse da se ovaj model u skorijoj budućnosti vrati na cestu su ravne nuli. Zadnja verzija starog Sharana sa SUS motorima napustila je proizvodnju prošle godine, sišavši s trake u tvornici Palmela u Portugalu. Bio je baziran je na staroj A6 platformi, baš kao i B7 generacija Passata, prva generacija Tiguana i njegov mediteranski rođak iz Seata - Alhambra.

Ponuda pogonskih sklopova sastojala se od uobičajenih benzinskih i dizelskih motora, koji su bili dostupni s ručnim i automatskim mjenjačem. Druga i posljednja generacija Sharana preživjela je dugih 12 godina, s osvježenjem u sredini ciklusa 2015. koje je premijerno prikazano na Ženevskom sajmu automobila.

Volkswagen možda više nije zainteresovan vratiti u paletu modela ovu ‘’ribu’’ s najnovijom krljušti, ali njegov duh na neki način živi u modelu Viloran koji se prodaje u Kini. S druge strane, VW ID.Buzz električni kombi je odlična alternativa, koju su kupci u Evropi prihvatili više nego dobro, da bi VW u vrijeme aktuelne krize rizikovao sunovrat možda i oba ova modela.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo