Članak top banner 970x90
Vijesti

Specijalna jubilarna Seat Ibiza – Španska manekenka puni 40 godina

Španski proizvođač automobila najavljuje jubilarno izdanje za svoj najpoznatiji model – Ibizu. Sugestivno nazvan Ibiza Anniversary Limited Edition, ova verzija bit će dostupna već od prvog kvartala ove godine.

Autor: BIHAMK

Prije 40 godina, dakle, davne 1984. menadžeri španskog Seata donose odluku da lansiraju Ibizu – prvi model marke napravljen bez pomoći tehnološkog partnera. Giorgetto Giugiaro potpisao je dizajn eksterijera, Karman se pobrinuo za putnički prostor, a Porsche za podvozje. Za sve ove godine, Seat je proizveo pet generacija svog bestselera, koji je prodat u više od šest miliona primjeraka. Podrazumijeva se da je to najprodavaniji model proizvođača iz Martorella.

''Uspjeh kultne Ibize značio je da su neke zemlje prepoznale vozilo i prije brenda! Brend Seat trenutno ima najbolji asortiman proizvoda u svojoj istoriji i sada je jači nego ikad'', rekao je izvršni direktor Seata, Wayne Griffiths. ''Uz izazov normalizacije nabavke poluprovodnika, prodaja je porasla za 24% u 2023. godini, dostigavši zavidnu brojku od 288.400 isporučenih automobila'', zaključio je Griffiths.

Povodom njene 40. godišnjice, Seat najavljuje posebno izdanje – Ibiza Anniversary Limited Edition. Ova verzija bit će prepoznatljiva po ekskluzivnoj Graphene Grey nijansi eksterijera, 18-inčnim točkovima u Cosmo Grey boji i, iznad svega, po natpisu Anniversary Limited Edition laserski ugraviranom na B stubu. Za unutrašnjost, Seat je pripremio sportska sjedišta presvučena tekstilnim materijalom, a logo jubilarnog izdanja laserski je ugraviran na oblogama pragova. Seat Ibiza Anniversary Limited Edition biće dostupna već od prvog kvartala 2024.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo