Članak top banner 970x90
Vijesti

Prva Alfa na struju – Tonale Q4 PHEV

Zlobnici će reći da vlasnici Alfa Romea već godinama priključuju svoje automobile, ali na OBD čitače kodova grešaka. Međutim, sada je stigla Alfa koja se priključuje na električni punjač.

Autor: BIHAMK

Po prvi put kupci jedne Alfe mogu kupiti model koji se priključuje na električnu mrežu za punjenje baterije koja omogućuje do 80 km vožnje na čistu struju. Nazvan Tonale Plug-In Hybrid Q4, to je također jedini način da kupite Tonale s pogonom na sve točkove, barem u Evropi, gdje je ovaj automobil upravo krenuo u prodaju uz postojeći blagi hibrid s prednjim pogonom.

Alfa je već objavila neke pojedinosti o novom plug-in hibridnom modelu na globalnom predstavljanju Tonalea ranije ove godine. Međutim, Alfa je sad izašla sa potpunom specifikacijom. Verzija sa oznakom Q4 koristi redni četverocilindarski benzinski motor koji pokreće samo prednje točkove. Snaga i moment električnog motora koji se napaja iz 15,5 kWh baterije, na zadnju osovinu se prenosi preko automatskog mjenjača sa šest stepeni prenosa, odnosno Tonale tada posjeduje pogon na sva četiri točka. To je evolucija sistema ugrađenog u  verziju Jeep Compassa 4XE za evropsko tržište, koji upravo dijeli platformu s Tonaleom.

Ispod prednjeg poklopca smješten je 1,3-litreni motor od 180 KS za pogon prednjeg para točkova, dok zadnju osovinu pokreće električni motor od 90 KW (122 KS) za ukupnu kombinovanu snagu od 280 konja. Tonale Q4 do stotke stiže za 6,2 sekunde, što je brže za 2,5 sekunde blagog hibrida sa 160 KS. Naravno, Tonale PHEV će postići krajnjih 206 km/h u hibridnom načinu rada ili 135 km/h samo na struju.

Potencijalnim kupcima vjerovatno je važnije to što Q4 ima električni domet od preko 80 km prema WLTP gradskom ciklusu i više od 600 km ukupne autonomije kada se koriste oba izvora napajanja. Na standardnom punjaču od 7,4 kW baterija se puni za manje od 2,5 sata.

S početnom cijenom od 42.950 eura, za sada je Tonale Q4 PHEV najavljen samo za evropsko tržište. No, s obzirom na način na koji se tržište kreće prema elektrifikaciji, čini se sasvim izvjesnim da će PHEV konačno preći Atlantik, i to vjerovatno – na Alfinu ljutnju – zajedno s PHEV verzijom svog brata Dodge Horneta. 

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo