Članak top banner 970x90
Vijesti

Prva Alfa na struju – Tonale Q4 PHEV

Zlobnici će reći da vlasnici Alfa Romea već godinama priključuju svoje automobile, ali na OBD čitače kodova grešaka. Međutim, sada je stigla Alfa koja se priključuje na električni punjač.

Autor: BIHAMK

Po prvi put kupci jedne Alfe mogu kupiti model koji se priključuje na električnu mrežu za punjenje baterije koja omogućuje do 80 km vožnje na čistu struju. Nazvan Tonale Plug-In Hybrid Q4, to je također jedini način da kupite Tonale s pogonom na sve točkove, barem u Evropi, gdje je ovaj automobil upravo krenuo u prodaju uz postojeći blagi hibrid s prednjim pogonom.

Alfa je već objavila neke pojedinosti o novom plug-in hibridnom modelu na globalnom predstavljanju Tonalea ranije ove godine. Međutim, Alfa je sad izašla sa potpunom specifikacijom. Verzija sa oznakom Q4 koristi redni četverocilindarski benzinski motor koji pokreće samo prednje točkove. Snaga i moment električnog motora koji se napaja iz 15,5 kWh baterije, na zadnju osovinu se prenosi preko automatskog mjenjača sa šest stepeni prenosa, odnosno Tonale tada posjeduje pogon na sva četiri točka. To je evolucija sistema ugrađenog u  verziju Jeep Compassa 4XE za evropsko tržište, koji upravo dijeli platformu s Tonaleom.

Ispod prednjeg poklopca smješten je 1,3-litreni motor od 180 KS za pogon prednjeg para točkova, dok zadnju osovinu pokreće električni motor od 90 KW (122 KS) za ukupnu kombinovanu snagu od 280 konja. Tonale Q4 do stotke stiže za 6,2 sekunde, što je brže za 2,5 sekunde blagog hibrida sa 160 KS. Naravno, Tonale PHEV će postići krajnjih 206 km/h u hibridnom načinu rada ili 135 km/h samo na struju.

Potencijalnim kupcima vjerovatno je važnije to što Q4 ima električni domet od preko 80 km prema WLTP gradskom ciklusu i više od 600 km ukupne autonomije kada se koriste oba izvora napajanja. Na standardnom punjaču od 7,4 kW baterija se puni za manje od 2,5 sata.

S početnom cijenom od 42.950 eura, za sada je Tonale Q4 PHEV najavljen samo za evropsko tržište. No, s obzirom na način na koji se tržište kreće prema elektrifikaciji, čini se sasvim izvjesnim da će PHEV konačno preći Atlantik, i to vjerovatno – na Alfinu ljutnju – zajedno s PHEV verzijom svog brata Dodge Horneta. 

BIHAMK

Povezane novosti

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo