Članak top banner 970x90
Vijesti

Počeo 46. reli Dakar: Jurnjava kroz saudijske pustinje

Rano jutros po našem vremenu, počeo je najteži, najsuroviji i najizazovniji svjetski reli. Riječ je o 46. izdanju čuvenog Dakar Rallya, koji se već petu godinu zaredom vozi u Saudijskoj Arabiji.

Autor: BIHAMK

Dakar reli prvi put je održan davne 1978/1979. godine, a etapa od 10.000 km vozila se od Pariza do Dakara – glavnog grada Senegala. Nakon višedecenijske tradicije i održavanju relija na izazovnom tlu Afrike, reli je 2009. preselio u Južnu Ameriku, a zatim u Aziju. Zadnjih pet godina Reli Dakar se održava u surovim pustinjama Saudijske Arabije.

Ove godine učešće je uzelo skoro 800 učesnika, koji će se uputiti na izazovno i iscrpljujuće putovanje dugo ukupno 7.891 kilometar, od čega 4.727 kilometara čine vremenski mjereni brzinski ispiti. Pred njima je ukupno 12 etapa, plus prolog.

Prvim izdanjima relija dominirali su poznati vozači kao što su Didier Auriol, Ari Vätanen i René Metge, prije nego su stigla druga velika imena poput rekordera Stéphanea Peterhansela, briljantnog Francuza koji je upisao svoju 14. pobjedu 2021. godine. Giniel De Villiers je 2009. godine postao prvi afrički vozač koji je pobijedio na Dakar Rallyju, dok se katarski velikan Nasser Al-Attiyah 2011. godine proslavio kao prvi pobjednik relija koji dolazi s Bliskog istoka. Al-Attiyah će se ove godine boriti za svoju ukupno šestu, odnosno treću vezanu titulu na Dakaru.

Ovaj poznati reli je kombinacija avanture i utrke na duge staze, učesnici voze i javnim putevima, a stazu prate koristeći GPS i putne knjige prolazeći zadane tačke sve do cilja. Vozi se preko teških, grubih terena, tako da su puknute gume i kvarovi veoma česta pojava. Stoga je dobro poznavanje mehanike i posjedovanje adekvatnog alata apsolutno neophodno, a surovi uslovi zahtijevaju od učesnika da budu vrhunski pripremljeni mentalno i fizički.

Ukupna udaljenost brzinskih ispita iznosi 4.727 kilometara, a ove godine je uveden i novi koncept, 48-satna utrka na vrijeme u kojoj takmičari u osam kategorija, Bike, Quad, Auto, Challenger, SSV, Truck, M1000 i Classic imaju rok do 16:00 sati da stignu do jednog od osam bivaka, gdje s minimalnom opremom i zalihama dostupnim u periodu od dva sata mogu obaviti popravke.

Na 46. izdanju Dakara nastupit će legende: Carlos Sainz, Ignacio Casale, Sébastien Loeb, Stephane Peterhansel, Francisco Lopez, Nani Roma, Sam Sunderland, Romain Dumas, Mattias Ekstrom, Martin Prokop, Giniel de Villiers i prošlodišnji pobjednik – katarski as Nasser Al Attiyah. Reli se održava od 5. do 19. januara, a vozači će se trkati preko pješčanih dina, planina i ogromne pustinje poznate kao Prazna četvrt, odnosno od grada AIUIa starog hiljadu godina. 

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo