Članak top banner 970x90
Vijesti

Počela proizvodnja novog električnog Mini Countrymana, poznate i cijene

Mini je započeo proizvodnju električne verzije nove generacije Countryman. Ovaj model se proizvodi u BMW-ovoj tvornici u Leipzigu.

Autor: BIHAMK

Četiri mjeseca nakon početka proizvodnje verzija s motorima na unutrašnje sagorijevanje, britanski proizvođač započeo je s proizvodnjom i električne izvedbe Mini Countrymana. Električni Mini Countryman također se proizvodi u tvornici u BMW-ovoj tvornici u Leipzigu u Njemačkoj, paralelno sa BMW serijom 1, serijom 2 Active Tourer i serijom 2 Gran Coupe.

Električni Mini Countryman trenutno je dostupan u dvije verzije: Countryman E sa snagom elektromotora od 204 KS i Countryman SE ALL4, s pogonom na sve točkove i elektromotorima od 313 KS. Zajedno s početkom proizvodnje novog modela, BMW-ova tvornica u Leipzigu počela je proizvoditi i visokonaponske baterije za sve svoje električne modele.

Kada je riječ o ovom novajliji, prije svega, mora se reći da je britanski kultni model narastao u odnosu na prethodnika. Dug je 4.433 mm, širok 1.843 mm i visok 1.656 milimetara. Kao rezultat povećanja gabarita, putnici imaju više prostora u putničkom prostoru, a prtljažnik nudi zapreminu do makismalno 1.450 litara.

Po pitanju kapaciteta baterije, u ponudi je jedna baterija od 66,5 kWh, s kojim Countryman može preći do 433 kilometra. Ako se puni na brzoj stanici snage 130 kW, punjenje od 10-80 posto baterije traje manje od 30 minuta.

Novi električni Mini Countryman već je dostupan za naruždbe u Evropskoj uniji. Ulazna verzija, Countryman E kreće s cijenom od  od 40.700 eura, dok Countryman SE ALL4 starta s cijenom od 46.800 eura. Ako poredimo cijene baterijskih i verzija sa SUS motorima, zanimljivo da je osnovni benzinac povoljniji od električnog modela 3.600, a jednako opremljeni dizelski Countryman svega 600 eura.

BIHAMK

Povezane novosti

Svjetska premijera nove Opel Frontere

Svjetska premijera nove Opel Frontere

Opel je prije nekoliko sedmica objavio prve slike nove Frontere, sad je red došao da ovaj prostrani i udobni kompaktni SUV za ljubitelje prirode i porodice ima svoju svjetsku premijeru. Očekivana osnovna cijena bi trebala biti oko 24.000 eura.

Možda bi vas zanimalo