Članak top banner 970x90
Vijesti

Ovo je SpOTTO, pas robot kojeg BMW koristi za kontrolu proizvodnje motora

BMW je predstavio psa robota u svojoj fabrici motora Hams Hall u Velikoj Britaniji. Pas robot, nazvan SpOTTO, moći će provjeriti i otkriti potencijalne probleme s fabričkim industrijskim robotima.

Autor: BIHAMK

Bavarski proizvođač nastavlja s uvođenjem novih tehnologija kako bi osigurao da proizvodnja automobila i motora teče nesmetano i uz najviši kvalitet. Ovog puta BMW predstavlja SpOTTO, psa robota kreiranog specijalno za ovu svrhu.

Ovaj robot pas predstavljen je u BMW-ovoj fabrici motora Hams Hall u Velikoj Britaniji. SpOTTO je dobio ime po Nicolausu Ottu, izumitelju četverotaktnog motora, ali i po njegovom sinu Gustavu Ottu, koji se smatra osnivačem BMW-a. Novi robot-pas koristi akustične, vizuelne i termalne senzore da "nanjuši" probleme u proizvodnoj opremi tvornice.

Dakle, SpOTTO može otkriti da li se industrijski robot pregrijava i može vidjeti curenje komprimiranog zraka u ovim mašinama. Psa robota kojeg BMW koristi u svojoj fabrici motora u Velikoj Britaniji proizvodi Boston Dynamics, američka kompanija u vlasništvu Hyundai grupe. Ista kompanija proizvodi i pse robote za američku vojsku.

BMW je u početnoj fazi nabavio četiri psa robota.

Tagovi
BMW
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo