Članak top banner 970x90
Vijesti

Ovo je novi VW Golf GTI Clubsport, razvija 300 KS i postiže skoro 270 km/h

Njemački proizvođač automobila objavio je prve slike i informacije o novom Golfu GTI Clubsport. Ispod haube se nalazi 2.0-litarski turbak s 300 konjskih snaga, koji postiže maksimalnu brzinu od 267 km/h, ali uz opcioni Race paket.

Autor: BIHAMK

Kao što je i obećao, Volkswagen je predstavio novi Golf GTI Clubsport na 24-satnoj trci u Nurburgringu. Novi model dolazi s brojnim suptilnim promjenama u odnosu na obični GTI, ali performanse ga stavljaju bliže vrhunskoj izvedbi Golf R.

Prije svega, malo je izmijenjen prednji spojler, nešto agresivniji od Golfa GTI, 18-inčni točkovi su standard (19-inčne felge su opcija), odzada je istaknut dvobojni krovni spojler, dok sjajno crni difuzor zraka i Akrapovič izduvni sistem stižu takođe opciono. Potonji je dio Race paketa, koji dodaje posebnu grafiku na instrumentima, ali i povećanu maksimalnu brzinu na skoro 270 km/h.

Nijemci su za unutrašnjost pripremili presvlake od ArtVeloursa. Sportska sjedišta su identična onima na standradnom Golfu GTI. Akcent je na specijalnom režimu rada motora, novom 12,9-inčnom centralnom ekranu i virtuelnom asistentu s ChatGPT integracijom.

Ispod haube ostaje poznati 2,0-litarski turbo motor sa četiri cilindra, koji i dalje razvija okrugle vrijednosti. Snaga je 300 KS, a moment 400 Nm, što je dovoljno da do 100 km/h GTI pojuri za svega 5,6 sekundi.

Sa odabranim Race paketom, igla na brzinomjeru može dostići podiok od 267 km/h, što znači da je riječ o najbržem Golfu s prednjim pogonom u istoriji ovog modela. Jedini mjenjač koji je dostupan u ovom paketu je 7-brzinski DSG automatik s dvostrukim kvačilom.

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo