Članak top banner 970x90
Vijesti

Nova Alfa Romeo Giulia dolazi 2026.

Šef Alfa Romea Jean-Philippe Imparato potvrdio je godinu lansiranja sljedeće generacije Giulije. Novi model će biti lansiran 2026. godine i biće baziran na istoj platformi kao i novi Dodge Charger.

Autor: BIHAMK

Trenutna generacija Giulije lansirana je 2015. godine i označila je početak nove ere za italijanski brend nakon izuzetnog teškog i sušnog perioda. Ovaj atraktivni model, koji je prošle godine doživio manji redizajn, dobit će novu generaciju u naredne dvije godine. Informaciju je potvrdio Jean-Philippe Imparato, šef Alfa Romea.

Tako će nova generacija Alfa Romeo Giulia, treća po redu ako se uzme u obzir i stara Giulia iz 1962. godine, biti lansirana 2026. Lansiranje će se održati godinu dana nakon što će biti otkrivena nova iteracija SUV-a Stelvio. Oba buduća modela će se proizvoditi u Italiji u fabrici Cassino.

Prema prvim informacijama, sljedeća generacija Alfa Romeo Giulia će biti bazirana na STLA Large platformi, koju dijeli s nekoliko modela Stellantis grupe, uključujući i novi Dodge Charger. Takođe, prema Imparatu, nova Giulia će imati potpuno novi dizajn i bit će opet poseban model, koji će se izdvajati na tržištu u masi klasičnih limuzina.

Za sada iz Alfa Romea nisu dali više detalja o pogonu budućeg modela. No, ono što je poznato, zahvaljujući namjenski prilagođenoj platformi za različite vrste pogonskih agregata, nova Giulia će biti dostupna jednako i s termalnim motorima na unutrašnje sagorijevanje, ali i s električnim pogonom.

BIHAMK

Povezane novosti

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo