Članak top banner 970x90
Vijesti

Nova Alfa Romeo Giulia dolazi 2026.

Šef Alfa Romea Jean-Philippe Imparato potvrdio je godinu lansiranja sljedeće generacije Giulije. Novi model će biti lansiran 2026. godine i biće baziran na istoj platformi kao i novi Dodge Charger.

Autor: BIHAMK

Trenutna generacija Giulije lansirana je 2015. godine i označila je početak nove ere za italijanski brend nakon izuzetnog teškog i sušnog perioda. Ovaj atraktivni model, koji je prošle godine doživio manji redizajn, dobit će novu generaciju u naredne dvije godine. Informaciju je potvrdio Jean-Philippe Imparato, šef Alfa Romea.

Tako će nova generacija Alfa Romeo Giulia, treća po redu ako se uzme u obzir i stara Giulia iz 1962. godine, biti lansirana 2026. Lansiranje će se održati godinu dana nakon što će biti otkrivena nova iteracija SUV-a Stelvio. Oba buduća modela će se proizvoditi u Italiji u fabrici Cassino.

Prema prvim informacijama, sljedeća generacija Alfa Romeo Giulia će biti bazirana na STLA Large platformi, koju dijeli s nekoliko modela Stellantis grupe, uključujući i novi Dodge Charger. Takođe, prema Imparatu, nova Giulia će imati potpuno novi dizajn i bit će opet poseban model, koji će se izdvajati na tržištu u masi klasičnih limuzina.

Za sada iz Alfa Romea nisu dali više detalja o pogonu budućeg modela. No, ono što je poznato, zahvaljujući namjenski prilagođenoj platformi za različite vrste pogonskih agregata, nova Giulia će biti dostupna jednako i s termalnim motorima na unutrašnje sagorijevanje, ali i s električnim pogonom.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo