Članak top banner 970x90
Vijesti

Nissan X-Trail na bh. tržištu: poznati detalji i cijene

Mic po mic, i jedan od najvažnijih Nissanovih SUV-ova – X-Trail postade elektrificiran. Četvrta generacija X-Traila nastala je u skladu sa aktuelnim trendovima, odbacivši zauvijek dizel motore.

Autor: BIHAMK

X-Trail je manje više zadržao profil prethodnika, ali sa novim dizajnom mnogo više od toga. Naime, X-Trail prvi put u više od dvije decenije postojanja izdvaja se izgledom u odnosu na sterilne prethodnike, a dominiraju oštre linije i svjetlosna grupa u tri nivoa, nešto što zadnjih godina gledamo kod Citroena, a od nedavno i kod BMW-a. X-Trail je veći nego ikada. Rastegnuo se na pozamašnih 4,68 metara, a zbog toga lako dopušta montažu (opciono) trećeg reda sjedišta, te za razliku od kompaktnog Qashqaija svojim kupcima nudi i takav izbor prilikom konfiguracije.

No, novi X-Trail nije samo dominantan izgledom. On je i tehnološki usklađen vremenu u kojem je nastao, pa tako već u seriji donosi adaptivni tempomat, automatsko kočenje u hitnim slučajevima s funkcijom prepoznavanja pješaka i biciklista, upozorenje na napuštanje vozne trake, te sistem koji predviđa frontalni sudar. Multimedija sa 8-inčnom dijagonalom i zadnjom kamerom za parkiranje stižu od drugog paketa: navigacija, kamera 360 stepeni, kao i 12,3-inčni ekran multimedije dio su trećeg paketa, a završni paketi Tekna i Tekna+ kao perjanica ponude nude 20-inčne alu felge, head-up display, ProPilot, sistem automatskog parkiranja, kožna sjedišta, Bose ozvučenje i niz drugih luksuznih kao i korisnih dodataka.

Tri su dostupna pogonska sklopa s nazivima e-power i e-4orce. Ulazna verzija (1.5 VC-Turbo Mild Hybrid CVT 2WD) je klasični blagi hibrid iza koje stoji benzinsko-električna kombinacija sa 1,5-litarskim benzincem kao osnovom. Razvija 163 KS i snagu preko CVT mjenjača prenosi na prednju osovinu. Drugi sklop je famozni e-power sistem (1.5 e-power 2WD), koji isti benzinski motor koristi isključivo kao agregat za punjenje baterije koja strujom napaja električni motor. Snaga je 204 KS, a prenos CVT, takođe samo na prednji par točkova. Zadnja verzija (1.5 e-power e-4-orce 4WD) rezervisana je za model sa pogonom na sve točkove, a pogonski sklop je e-power sa većom krajnjom snagom. Ovaj model razvija 213 KS.

Paketi opreme su standardnih naziva: Visia, Acenta, N-Connecta, Tekna i Tekna+. Cijene se kreću u rasponu od 72.600 KM za ulazni model s prednjim pogonom do najraskošnijeg modela sa 4x4 pogonom koji košta 103.000 KM do registracije. Doplata za verziju sa 7 sjedišta, zavisno od paketa opreme, košta od 1.800 do 2.500 KM i nije dostupna uz srednju pogonsku verziju.

BIHAMK

Povezane novosti

Kineski Hongqi želi lansirati 12 novih modela u Evropi

Kineski Hongqi želi lansirati 12 novih modela u Evropi

Kineski proizvođači automobila sve više okupiraju evropsko tržište unatoč povećanju carinske stope pri uvozu. Međutim, Kinezi ne odustaju od Starog kontinenta, a u tom kontekstu marka Hongqi planira lansiranje 12 novih modela u narednih pet godina.

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia je zvanično započela testiranje automobila s kojim se Italijani vraćaju na svjetsku reli scenu nakon 32 godine pauze. Za volanom takmičarskog modela bio je legendarni Miki Biasion, dvostruki svjetski prvak u WRC-u.

Možda bi vas zanimalo