Članak top banner 970x90
Vijesti

TEHNIKA - Šta je e-Power i kako Nissan Qashqai koristi njegove prednosti?

Nissan je kod ovog sistema obrnuo koncept rada motora. Električni motor pokreće točkove kao u električnom automobilu, dok benzinski motor napaja električni i djeluje kao sekundarni pogonski sistem.

Autor: BIHAMK

Nissan govori o e-Poweru još od 2016., predstavljajući prilično jedinstven pogonski sklop. Japanski proizvođač ne želi komunicirati e-Power kao hibrid, ali ovo je evidentno novi, tranzicijski oblik hibridnog sistema jako blizak električnom automobilu. Ovaj sklop radi drugačije od drugih hibridnih sistema, jer za pogon koristi isključivo električni motor, odnosno benzinski motor kao njegov generator. Za razliku od drugih hibrida, nema klasični mjenjač, jer benzinski motor ne pokreće točkove. U tom smislu, više je poput električnog vozila.

 

Šta je srce ove unikatne tehnologije? Benzinski motor ima ulogu generatora električne energije, koja se preko invertera može skladištiti u 2,1 kWh bateriju, može napajati električni motor ili na kraju može raditi i jedno i drugo, zavisno o načinu i dinamici vožnje koji se mogu podešavati preko jednog od modova (Standard, Sport i Eco).

 

Velika prednost e-Power sistema je efikasnost u odnosu na konvencionalni benzinski motor. Motor u Qashqai e-Power sistemu je 1,5-litarski benzinac iz Infinitija od 157 KS, koji uz pomoć aktuatora koristi varijabilni omjer kompresije (između 8:1 i 14:1) i može raditi mnogo efikasnije nego u normalnom automobilu regulišući dužinu hoda klipa shodno intenzitetu pritiska na papučicu gasa. Nema klasičnog mjenjača, jer motor samo snabdijeva elektromotor, a krajnji rezultat je ukupna snaga od 190 KS. Najveći dobitak ustvari je osjećaj vožnje kao kod električnog automobila. To znači da dobijate trenutnu isporuku povelikog 330 Nm obrtnog momenta od motora i nesmetanu isporuku snage, bez ikakvih gubitaka koji nastaju uzrokovanih promjenama brzina.

 

Što se tiče cijene, Qashqai e-Power je cjenovno malo skuplji od obične benzinske verzije. Takođe, dok klasični plug-in hibridi mogu računati na poticaj države na račun mogućnosti vožnje samo na električni pogon do 50 km, e-Power nije u toj kategoriji. Međutim, ovaj sistem nižom potrošnjom to lako kompenzuje. Njegova prednost ujedno je i veći unutrašnji prostor, koji nije ograničen sklopom za punjenje (ne dopunjava se punjačem), te mnogo veća autonomija kao ogroman dobitak za vlasnika. Nissan zvanično navodi da Qashqai e-Power lako prelazi preko 1000 km uz jedan tank goriva. Qashqai e-Power ima isti rezervoar za benzin od 55 litara koji ima konvencionalni Qashqai, puneći se na isti način.

Nissan Qashqai je prvi Nisssanov model u Evropi s e-Power tehnologijom. Slično kao neki drugi modeli takođe koristi funkciju e-Pedal koja omogućava vožnju uz samo jednu nožnu papučicu (gasa) kojom se starta motor, ubrzava i usporava vozilo.

BIHAMK

Povezane novosti

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Premijera: Novi Citroen C3 Aircross

Premijera: Novi Citroen C3 Aircross

Citroen je objavio prve službene slike i šture informacije o novom C3 Aircrossu. No, ono što je poznato, SUV B-segmenta može primiti do sedam putnika, a imat će i čisto električnu verziju.

Možda bi vas zanimalo