Članak top banner 970x90
Vijesti

Na bh. tržištu predstavljen redizajnirani Kia Sorento

Kia na domaćem tržištu počinje s prodajom najvećeg SUV modela – Sorento u redizajniranom izdanju. U pitanju je facelift verzija četvrte generacije koji će se u početku prodavati samo s dizelskim agregatom.

Autor: BIHAMK

Mreža Kia zastupnika od sutra će na bh. tržištu zvanično ponuditi redizajnirani model Sorento. Najveći SUV iz ponude korejskog proizvođača za sada će se prodavati isključivo s 2,2-litarskim dizelskim agregatom po startnoj cijeni od 124.099 KM do registracije, dok će dvije hibridne verzije biti u cjenovniku do kraja godine.

Veliki SUV iz Kije pamtimo najviše po prvoj generaciji, predstavljenoj prije 22 godine, kada se Kia probijala na evropsku scenu. Sva tri modela poslije su bh. tržištu vrlo malo poznata, jer je Kia ovaj model ''amerikanizirala'', što potvrđuju i njegovi gabariti i izgled, te se u jednu ruku udaljila od kupaca na Starom kontinentu, koji već godinama prednost daju Kodiaqu kao najprodavanijem velikom SUV-u.

Šta je novo na redizajaniranom modelu? Prije svega to je izgled prednjeg dijela, čija svjetlosna grupa je nanovo dizajnirana, a podsjeća na novu generaciju električnih SUV modela. Bok i zadnji dio je praktično ostao neizmijenjen, pa se osim nove tri nijanse vanjskog laka i aluminijskih točkova nema šta ni pokazati. Međutim, prednji dio je sada mnogo efektniji nego prije i po njemu će se Sorento prepoznavati na cesti.

Dizajneri su pažnju posvetili enterijeru, gdje su sve ''viškovite'' detalje maknuli i pročistili prednju armaturu, zatim probrali kvalitetnije materijale i vizuelno proširili prostor. Sorento može biti i sedmerosjed, a na dužini većoj od 4,80 metara unutra zaista ima poprilično mnogo prostora. Položaj za upravljačem djeluje još luksuznije, a završna obrada i ugrađeni materijali zaista djeluju premiumski. U centru pažnje je zakrivljeni panoramski ekran.

Kia je unaprijedila i sigurnosni paket. Neki od postojećih ADAs sistema su poboljšani, dok dodati i neki novi. Prednost je data poboljšanom i inteligentnijem sistemu za držanje vozne trake, kao i upozorenju ukoliko putnici poput djece ostanu na zadnjoj klupi nakon zaključavanja vozila.

Korejski proizvođač se lagano okreće elektrifikaciji, tako da se modeli poput Sorenta s dizelskim pogonom nemaju svijetlu budućnost. Kia će u bliskoj budućnosti uvoditi novu generaciju električnih modela, a pored luksuznog SUV-a EV9, Kia mnogo očekuje od manjih i cjenovno dostupnijih modela kao što je EV3.

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo