Članak top banner 970x90
Vijesti

Mini proizveo milioniti primjerak aktuelnog modela

Od zlatnog doba automobilizma, prije nego što je BMW Group preuzeo Mini i počeo pisati njegovo ime velikim slovima, maleni Cooper je bio više nego uspješno vozilo. No, za malenog Britanca sada pušu novi vjetrovi.

Autor: BIHAMK

Moderni Mini je predstavljen 2000. godine kao marka u vlasništvu BMW-a, a druga generacija izašla je 2006. Sedam godina kasnije, Mini je pustio treću ediciju Coopera u proizvodnju u tvornici u Oxfordu u Velikoj Britaniji, a upravo je iz ove tvornice izašao jubilarni milioniti model aktuelne generacije.

Obojen u kultnu britansku Racing Green boju, jubilarni Mini s troja vrata je u električnoj konfiguraciji i uputit će se u Kanadu gdje će biti isporučen novom vlasniku. Na tamošnjem tržištu Mini Electric starta s cijenom od, preračunato u američke dolare – 36.056 USD. 

Električni Mini ima skromnu autonomiju do 183 km s jednim punjenjem, budući da u podnici skriva maleni baterijski paket od 32 kWh, koji napaja električni motor od 181 KS. S druge strane i punjenje manje kapacitetne baterije je efikasnije, odnosno za 80% kapaciteta je potrebno 35 minuta na DC priključku.

Otkako se pojavio 1959., Mini je prodat u više od 10 miliona primjeraka ukupno. Kultna britanska automobilska marka koja djeluje pod krovom BMW Grupe uveliko priprema model sljedeće generacije. Nudit će se kao električno vozilo, s oznakom Cooper, a prodavat će se zajedno s verzijama na benzinski pogon. Očekuje se da će EV i ICE varijante automobila biti izrađene na različitim platformama, te da će da će se autonomija električnog modela značajno povećati na najmanje 386 km.

Vizuelno, nova generacija Minija će izgledati kao evolucija dosadašnjeg vozila, sa prednjim svjetlima ovalnog oblika i sličnih proporcija, te sa širim tragovima točkova i većim razmakom između osovina. To će donijeti više prostora iznutra za putnike, a vjerojatno i veći prtljažnik. Novi Mini s troja vrata i dalje će biti subkompaktni model, nastavljajući tradiciju svojih prethodnika. Premijera se očekuje iduće godine. 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Svjetska premijera nove Opel Frontere

Svjetska premijera nove Opel Frontere

Opel je prije nekoliko sedmica objavio prve slike nove Frontere, sad je red došao da ovaj prostrani i udobni kompaktni SUV za ljubitelje prirode i porodice ima svoju svjetsku premijeru. Očekivana osnovna cijena bi trebala biti oko 24.000 eura.

Možda bi vas zanimalo