Članak top banner 970x90
Vijesti

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia je zvanično započela testiranje automobila s kojim se Italijani vraćaju na svjetsku reli scenu nakon 32 godine pauze. Za volanom takmičarskog modela bio je legendarni Miki Biasion, dvostruki svjetski prvak u WRC-u.

Autor: BIHAMK

Nakon duge pauze od 32 godine, Lancia se službeno vraća u svijet relija sa novim Ypsilonom Rally4 HF. Novi model je napravljen pod okriljem međunarodnih Rally4 propisa, kreiranih posebno za takmičarske automobile s pogonom na dva točka.

Iako je putnički automobil predstavljen u proljeće ove godine, italijanski proizvođač je upravo započeo prve testove s novim reli modelom. Za volanom novog takmičarskog Ypsilona bio je Italijan Miki Biasion, dvostruki svjetski prvak u WRC-u iz 1988. i 1989. godine, koji je svoje titule stekao upravo za upravljačem Lancije.

''Danas sam vozio Lanciju Ypsilon Rally4 HF na specijalnom testu i moram priznati da je prvi utisak bio veoma dobar,'' rekao je Biasion. ''Veoma sam počastvovan što mogu da doprinesem razvoju Ypsilona Rally4 HF, kao i nove Lancije Ypsilon HF (ulična verzija), dva ključna modela u planu oživljavanja Lancije'', dodao je bivši svjetski šampion.

Novu Lanciju Ypsilon Rally4 HF pogoni poznati Stellantisov 1,2-litarski trocilindarski turbo motor, koji je za ovu priliku ''navijen'' na 212 konjskih snaga. Model ima pogon na prednje točkove, 5-stepeni sekvencijalni mjenjač i diferencijal sa ograničenim proklizavanjem.

Takmičarski debi nove Lancije Ypsilon Rally4 HF planiran je za 2025. godinu.

BIHAMK

Povezane novosti

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo