Članak top banner 970x90
Vijesti

Lamborghini prodao rekordan broj automobila u prvoj polovini 2024.

Nema krize za bogate. To je još jednom dokazao Lamborghini, koji je otkrio svoje prodajne rezultate za prvu polovinu ove godine. Italijanski proizvođač prodao je rekordan broj automobila za prvih šest mjeseci.

Autor: BIHAMK

U razdoblju između januara i juna, Lamborghini je prodao 5.558 automobila širom svijeta, odnosno 4,1% više nego u istom periodu prošle godine. Ovo je novi rekord za brend iz Bolonje, a statističari su već navikli da brojke iz godine u godinu rastu.

Uz rekordan broj prodatih automobila u ovom periodu, Lamborghini je ostvario prihod od 1,62 milijarde eura, što je povećanje od 14,1% u odnosu na isti period 2023. godine. Osim toga, operativni profit je povećan za 0,5% na 458 miliona eura. Dakle, ovo je još jedan dokaz da nema krize za bogate.

Najveće tržište za Lamborghini ponovo su bile Sjedinjene Američke Države, gdje je prodat 1.621 automobil. Slijede Njemačka sa 595 prodatih automobila, Velika Britanija (514 jedinica), Japan (354 komada), Kina (337 jedinica) i Italija (268 automobila).

Na kraju, najprodavaniji model bio je SUV model Urus, a slijedili su ga Huracan i Revuelto. Ova dva modela će uskoro zamijeniti pozicije, s obzirom da se Huracan prestaje proizvoditi nakon 10 godina na tržištu kao zadnji benzinski Lambo.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo