Vijesti

Kraj za popularni dvojac: Audi više neće proizvoditi A5 Coupe i A5 Cabriolet

Njemački Audi je zvanično potvrdio kraj proizvodnje modela A5 Coupe i A5 Cabriolet. Završetkom proizvodnje ova dva modela, Audi ostaje bez kupea i kabrioleta u ponudi.

Autor: BIHAMK

Dan nakon lansiranja novog Audija A5, koji je novi nasljednik A4, proizvođač iz Ingolstadta je zvanično potvrdio završetak proizvodnje modela A5 Coupe i A5 Cabriolet. Audi je potvrdio da ova dva modela, u ovim tipovima karoserije, neće dobiti zamjenu. Završetkom proizvodnje ova dva modela, Audi trenutno nema kupe i kabriolet u ponudi.

Audi A5, kako je do sada bio poznat, prvi put je predstavljen 2007. godine. U vrijeme lansiranja, A5 je u suštini bio kupe verzija limuzine A4 u svoje vrijeme. Dvije godine kasnije, Audi je predstavio i kabriolet varijantu za A5, ali i Sportback izvedbu, koja je bila praktičniji kupe s četvero vrata.

Tokom proizvodnje, stari A5 se proizvodio u dvije generacije. Prva je lansirana 2007., a druga je predstavljena 2016. godine. Druga generacija je redizajnirana 2019. godine i s time je Audi okončano investicije u ovaj atraktivni model.

Audi je još prošle godine najavio da će promijeniti naziv svojih budućih modela kako bi napravio razliku između modela s termalnim SUS motorima i onih s električnim motorima. Tako će modeli koji budu nosili neparan broj u oznaci poput A5 imati konvencionalne motore, a oni s parnim brojem, kao što je Q6, električne.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo