Članak top banner 970x90
Vijesti

Kraj jedne ere za Mini Clubman – Ugašena proizvodnja britanskog modela

Mini zatvara važno poglavlje u svojoj istoriji. Okončana je era modela Clubman, 55 godina nakon što je pokrenuta njegova proizvodnja u Oxfordu.

Autor: BIHAMK

MINI Clubman je debitovao davne 1969., što je tačno prije 55 godina. U tom dugom periodu proizvedeno je više od 1,1 miliona primjeraka, od kojih je polovina sastavljena u tvornici Mini u Oxfordu. Britanski model se tokom svog životnog ciklusa izvozio u više od 50 zemalja.

Nakon 25 godina pauze, Mini je 2007. vratio model Clubman u život. Tada je debitovala i prva moderna generacija Mini Clubmana pod vlasničkim krovom BMW-a. Sada je, međutim, Clubman došao do kraja svog puta, jer je proizvodnja zaustavljena, a posljednji primjerak napustio je proizvodnu traku u tvornici u Velikoj Britaniji.

Godine 2023., kao posvetu ovom modelu, Mini je predstavio limitirano izdanje Clubman Final Edition. Verzija za takozvani ‘’Labuđi pjev’’ bit će prepoznatljiva kroz niz Shimmer Copper detalja, među kojima se najviše ističu ekskluzivne 18-inčne felge i oznaka Final Edition.

Mini Clubman Final Edition proizveden je u samo 1.969 jedinica, što je simbolična brojka u čast na njegovu debitantsku godinu. Mini se ovim potezom definitivno posvetio modelima sa nultom emisijom.

BIHAMK

Povezane novosti

Svjetska premijera nove Opel Frontere

Svjetska premijera nove Opel Frontere

Opel je prije nekoliko sedmica objavio prve slike nove Frontere, sad je red došao da ovaj prostrani i udobni kompaktni SUV za ljubitelje prirode i porodice ima svoju svjetsku premijeru. Očekivana osnovna cijena bi trebala biti oko 24.000 eura.

Možda bi vas zanimalo