Članak top banner 970x90
Vijesti

Kinezi u 2023. proizveli rekordnih 30 miliona automobila

Kinezi su u potpunosti iskoristili povlačenje automobilskih divova poput Volkswagena i Toyote iz Rusije. Zato Kina ima rekordne brojke kada je riječ o proizvodnji i izvozu.

Autor: BIHAMK

Kineska proizvodnja i izvoz automobila dostigli su rekordni nivo u 2023. kako se domaće tržište oporavilo, a kineski proizvođači popunili praznine, koju su ostavile zapadne kompanije  povlačenjem iz Rusije koja predstavlja glavno izvozno tržište.

Prema podacima koje je u četvrtak objavilo kinesko udruženje proizvođača automobila (CAAM), tamošnji proizvođači automobila proizveli su 30,16 miliona vozila prošle godine. Izvoz, koji je zabilježio spektakularan rast od 58%, u 2023. godini iznosio je preko pet miliona izvezenih jedinica.

Rusija je bila glavna destinacija za kineski izvoz automobila u 2023. godini, primivši više od 841.000 vozila u prvih 11 mjeseci prošle godine, dvostruko više od broja izvezenih automobila u sljedeće rangiranu zemlju - Meksiko. Kineski proizvođači automobila imali su koristi od povlačenja kompanija kao što su Volkswagen i Toyota nakon ruske invazije na Ukrajinu početkom 2022. Međutim, ne očekuje se da će se povećanje ruskog izvoza ponoviti ove godine, jer se lokalno tržište stabilizuje.

U isto vrijeme, Evropska unija je pokrenula istragu o kineskim električnim vozilima, a neke zemlje poput SAD-a razmatraju povećanje uvoznih carina. SAIC je ostao najveći kineski izvoznik automobila, dok je Chery zauzeo drugo mjesto, podstaknut svojim isporukama u Rusiju. Prema podacima iz CAAM-a. slijede marke Geely i Changan na trećem i četvrtom mjestu.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo