Članak top banner 970x90
Vijesti

Kinezi predstavili revolucionarnu bateriju: Autonomija od 400 km za samo 10 minuta punjena

Kineski baterijski div CATL predstavio je novu i tehnološki napredniju bateriju za električne automobile. Tačnije, automobili koji će biti opremljeni ovom baterijom moći će ostvariti autonomiju od 400 km za samo 10 minuta na brzoj punionici.

Autor: BIHAMK

CATL je jedan od najvećih dobavljača baterija za električne automobile u svijetu. Kineska kompanija blisko je povezana s velikim imenima u automobilskoj industriji, uključujući Mercedes, BMW, Ford i posebno Teslu. Usavršavajući konstatno tehnologiju, sada je kineska kompanija upravo predstavila novu vrstu baterije, koja obećava da će ponuditi vrlo visoku autonomiju u vrlo kratkom vremenu punjenja.

Tačnije, s novom baterijom imena Shenxing potrebno je samo 10 minuta na brzoj punionici za postizanje autonomije od 400 kilometara. S ovom baterijom CATL se nada da će postaviti novi standard na tržištu.

"Nadamo se da će kontinuiranim naporima za poboljšanje tehnologije i smanjenje troškova Shenxing postati standardni proizvod dostupan za svako električno vozilo", rekao je Gao Han, tehnički direktor CATL-ovog odjela za električne automobile.

CATL, koji snadbijeva trećinu električnih vozila na svijetu, a ujedno Teslu smatra svojim najvećim klijentom, gubi tržišni udio u korist BYD-a, velikog kineskog proizvođača automobila koji sva svoja električna vozila pokreće vlastitim baterijama. Zato ova kompanija neće odugovlačiti s proizvodnjom i primjenom nove baterije. Iz CATL-a kažu da bi masovna proizvodnja nove baterije trebala početi krajem ove godine, a prvi automobili napajani njenom energijom na tržište pristići već u prvom kvartalu 2024.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Njemački proizvođač automobila obilježava 25 godina od debija prve generacije Zafire. Ovaj model je s razlogom više puta osvajao prestižnu nagradu "Zlatni volan".

Možda bi vas zanimalo