Članak top banner 970x90
Vijesti

Kia u martu prodala 11% više vozila nego lani

Globalna prodaja Kije u martu dostigla je 278.275 vozila, odnosno 11% više u odnosu na mart 2022. Ako posmatramo globalnu prodaju za prvi kvartal tekuće godine, Kia je isporučila skoro 82.000 vozila više nego u istom periodu prošle godine.

Autor: BIHAMK

Ne računajući prodaju namjenskih vozila, prodaja na korejskom tržištu se povećala za 18 posto, dok je prodaja van Južne Koreje za 9 posto bolja u odnosu na isti period prošle godine. Prodaju korporacije predvodili su Kijini sportski terenci Sportage (48.463 prodata primjerka), Seltos (27.853 – ne prodaje se u Evropi) i Sorento (20.034 prodata primjerka).

Prodaja van Južne Koreje dostigla je 224.911 primjeraka, što je povećanje od 9% (19.030 vozila) u odnosu na mart 2022. Na tržištima van Koreje, uključujući i bosanskohercegovačko, prodajno najuspješniji je bio Sportage sa 42.445 prodatih primjeraka.

Ako posmatramo globalnu prodaju za prvi kvartal tekuće godine, Kia je isporučila skoro 82.000 vozila više (+12%) nego u istom period 2022. Na tržištima van J. Koreje riječ je o povećanju od 10,8% ili 61.140 više prodatih vozila.

Korejska kompanija će nastaviti s elektrifikacijom i prelaskom u pružioca rješenja održive mobilnosti, lansiranjem inovativnih modela i usluga mobilnosti. Kia će i dalje povećavati prodaju svog električnog crossovera EV6 kome će se uskoro pridružiti novi EV9, prvi električni SUV sa tri reda sjedišta koji je u martu doživio svjetsku premijeru. Kia želi s modelom EV9 revolucionirati tržište električnih vozila s futurističkim izgledom vanjštine i unutrašnjosti, uslugama osvježavanja po zraku (OTA) i mogućnošću autonomne vožnje trećeg stepena.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo