Članak top banner 970x90
Vijesti

Još jedan servisni opoziv za Ford, pogođeno više od 30.000 Mustanga

Američki proizvođač automobila povlači više od 30.000 Mustanga proizvedenih 2022. i 2023. godine. Ukratko, zbog greške na upravljačkom modulu, volan bi se mogao sam okretati s jedne na drugu stranu bez intervencije vozača.

Autor: BIHAMK

Pokazalo se da je 2024. godina mnogih izazova za američki Ford. U proteklih sedam mjeseci, brend sa sjedištem u Dearbornu imao je 31 servisni opoziv za različite modele, uključujući dvije legende: F-150 i Mustang.

Ford očigledno nije zaliječio sve probleme na Mustangu, pa se sprema za 32. opoziv u nizu, a očito prvi u 2024. godini. Ovog puta “pogođena” je skoro 31.000 primjeraka Mustanga, proizvedenih 2022. i 2023. godine.

Prema pisanju američkih medija, jedan od dva senzora obrtnog momenta, integrisanih u sistem upravljanja, kalibrisan je sa obrnutim polaritetom. Drugim riječima, ovaj problematični senzor može dovesti do nekontrolisanog osciliranja volana kada vozač pokuša skrenuti.

Volan bi mogao da se samostalno okreće, s jedne strane na drugu, bez intervencije vozača, kratko su saopštili iz Forda. Srećom, do sada nije bilo nezgoda vezanih za ovaj problem.

Ipak, Amerikanci su otvorili internu istragu i najavili da će riješiti problem. Ovaj “bug” će najvjerovatnije biti lako i brzo popravljen klasičnim ažuriranjem softvera na upravljačkom modulu servo upravljača. Još jedan dokaz koliko novi automobili zavise od softvera.

BIHAMK

Povezane novosti

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo