Članak top banner 970x90
Vijesti

Giulia i Stelvio Quadrifoglio Super Sport u čast pobjede na trci Mille Miglia

Alfa Romeo je lansirala specijalno izdanje modela Giulia Quadrifoglio i Stelvio Quadrifoglio. Ova dva modela će se proizvesti u svega 450 primjeraka u čast koju odaju prvoj pobjedi italijanskog brenda u čuvenoj trci Mille Miglia.

Autor: BIHAMK

Italijanski proizvođač slavi 96 godina od prve pobjede u poznatoj trci izdržljivosti Mille Miglia, trci dugoj više od 1.600 kilometara koja se svojevremeno vozila oko Italije. Alfa Romeo je najuspješniji brend u ovoj trci, koja se organizovala svake godine do 1957. Tačnije, italijanska marka je na ovoj trci ostvarila čak 11 pobjeda.

Kako bi obilježila prvu pobjedu iz 1928. godine, Alfa Romeo je lansirala limitirano izdanje, nazvano Super Sport, za svoja dva važna modela – Giulia Quadrifoglio i Stelvio Quadrifoglio. Ova dva modela po prvi put u istoriji brenda dobijaju novi Quadrifoglio amblem sa crnom pozadinom. Oba su pogonjenjena najjačom opcijom, odnosno oba pod haubom skrivaju 2,9-litarski V6 motor od 520 KS.

Tako su i Giulia i Stelvio Super Sport dostupni u tri ekskluzivne nijanse: Rosso Etna, Nero Vulcano i Bianco Alfa (samo za Giuliju). Nadalje, oba modela imaju krov od karbonskih vlakana (opcija za Giuliu), 19-inčne (Giulia) i 21-inčne (Stelvio) felge, kao i crno obojene čeljusti, te 3D obloge od karbonskih vlakana.

Na prednjim naslonima za glavu crvenim šavovima je izvezen naziv Super Sport, kao i broj proizvedenog modela. Volan je presvučen kožom, u kombinaciji sa alkantarom, a ubačeni su i crni šavovi i dodaci od karbonskih vlakana.

Ostale nove karakteristike koje se ističu su: pogonska osovina od karbonskih vlakana, elementi karoserije od karbonskih vlakana (poklopac, spojler, poklopci retrovizora i pragovi), aktivna aerodinamika i jedinstveni auspuh od slovenačkog specijaliste Akrapovič.

 Alfa će proizvesti ukupno 450 jedinica oba modela. Giulia Super Sport će biti kopirana u 275 jedinica, dok će Stelvio Super Sport biti proizveden u samo 175 primjeraka.

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo