Članak top banner 970x90
Vijesti

CX-60 PHEV – Prvi Mazdin Hybrid

Potpuno nova Mazda CX-60 je prvo plug-in hibridno vozilo u više od 100 godina postojanja brenda.

Autor: BIHAMK

Najnoviji model iz Mazde CX-60 nastao je na 100-godišnjem DNK-a ove male japanske tvornice i aktuelnim trendovima koje japanski proizvođač zadnjih godina spretno implementira u svojim vozilima. Poput svih ostalih Mazdinih, SUV model CX-60 krasi jedinstveni dizajn, temeljita i precizna izrada, te zadnji krik tehnologije.

Iako japanski proizvođač već neko vrijeme nudi modele sa blago-hibridnim sklopom, CX-60 je Mazdino prvo plug-in vozilo koje uvodi hibridnu tehnologiju ovog tipa na zahtjevno evropsko tržište. Ispod prednjeg poklopca je 2,5-litarski Skyactive-G atmosferski benzinac s direktnim ubrizgavanjem od 192 KS koji je uparen sa elektromotorom snage 100 kW i baterijom kapaciteta od 17,8 kWh napona 355V i vremenom punjenja od svega četiri sata.

 

Ukupna snaga motora s unutrašnjim sagorijevanjem i elektromotora je respektabilnih 327 KS, a obrtni moment čak 500 Nm. Ovo ga čini najsnažnijim serijskim modelom koji je Mazda proizvela. Prvi Mazdin PHEV do stotke ubrzava za svega 5,8 sekundi, a potrošnja simboličnih 1,5 litara prema WLTP protokolu. Električni pogon pruža i autonomiju od 60 km ako brzina ne prelazi 100 km/h. Zaista impresivne brojke.

Budući da Mazda pažljivo i mudro lansira nove tehnologije, moramo se dotaći pozicije visokonaponske baterije između prednje i zadnje osovine, što ovom modelu daje posebno nisko težište. Kao takav CX-60 PHEV u kombinaciji stalnog 4x4 pogona i automatskog 8-stepenog mjenjača osigurava premium performanse i jako zahvalnu autonomiju za automobil ovolikih gabarita.

Mazda neće stati s elektrifikacijom. Već u naredne tri godine namjerava predstaviti pet novih EV modela. Nakon 2025. japanska kompanija će lansirati svoju potpuno novu Skyactiv EV Scalable Architecture – jedinstvenu tehnologiju koja će omogućiti Mazdi da efikasno proizvodi električne automobile svih veličina na zajedničkoj modularnoj platformi.

 Više o Mazdinom novitetu i svim ostalim jedinstvenim Mazda automobilima u BiH možete pronaći na službenom portalu Mazda BH.

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo