Članak top banner 970x90
Vijesti

CX-60 PHEV – Prvi Mazdin Hybrid

Potpuno nova Mazda CX-60 je prvo plug-in hibridno vozilo u više od 100 godina postojanja brenda.

Autor: BIHAMK

Najnoviji model iz Mazde CX-60 nastao je na 100-godišnjem DNK-a ove male japanske tvornice i aktuelnim trendovima koje japanski proizvođač zadnjih godina spretno implementira u svojim vozilima. Poput svih ostalih Mazdinih, SUV model CX-60 krasi jedinstveni dizajn, temeljita i precizna izrada, te zadnji krik tehnologije.

Iako japanski proizvođač već neko vrijeme nudi modele sa blago-hibridnim sklopom, CX-60 je Mazdino prvo plug-in vozilo koje uvodi hibridnu tehnologiju ovog tipa na zahtjevno evropsko tržište. Ispod prednjeg poklopca je 2,5-litarski Skyactive-G atmosferski benzinac s direktnim ubrizgavanjem od 192 KS koji je uparen sa elektromotorom snage 100 kW i baterijom kapaciteta od 17,8 kWh napona 355V i vremenom punjenja od svega četiri sata.

 

Ukupna snaga motora s unutrašnjim sagorijevanjem i elektromotora je respektabilnih 327 KS, a obrtni moment čak 500 Nm. Ovo ga čini najsnažnijim serijskim modelom koji je Mazda proizvela. Prvi Mazdin PHEV do stotke ubrzava za svega 5,8 sekundi, a potrošnja simboličnih 1,5 litara prema WLTP protokolu. Električni pogon pruža i autonomiju od 60 km ako brzina ne prelazi 100 km/h. Zaista impresivne brojke.

Budući da Mazda pažljivo i mudro lansira nove tehnologije, moramo se dotaći pozicije visokonaponske baterije između prednje i zadnje osovine, što ovom modelu daje posebno nisko težište. Kao takav CX-60 PHEV u kombinaciji stalnog 4x4 pogona i automatskog 8-stepenog mjenjača osigurava premium performanse i jako zahvalnu autonomiju za automobil ovolikih gabarita.

Mazda neće stati s elektrifikacijom. Već u naredne tri godine namjerava predstaviti pet novih EV modela. Nakon 2025. japanska kompanija će lansirati svoju potpuno novu Skyactiv EV Scalable Architecture – jedinstvenu tehnologiju koja će omogućiti Mazdi da efikasno proizvodi električne automobile svih veličina na zajedničkoj modularnoj platformi.

 Više o Mazdinom novitetu i svim ostalim jedinstvenim Mazda automobilima u BiH možete pronaći na službenom portalu Mazda BH.

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo