Članak top banner 970x90
Vijesti

Cijena evropskog električnog automobila dvostruko veća od kineskog

Razlike u cijenama električara između evropskog i kineskog tržišta su vrlo velike, posebno nakon krize s čipovima u EU. Istovremeno, Kina nudi 235 različitih EV modela u poređenju sa 135 evropskih. Međutim, problem su cijene evropskih modela.

Autor: BIHAMK

Dok je u Evropi kriza s poluprovodnicima dovela do povećanja cijena električnih automobila, u Kini je situacija bila sasvim suprotna. Nakon pažljive analize, uočen je zabrinjavajući trend na Starom kontinentu. Naime, razlika u cijeni između automobila sa motorima s unutrašnjim sagorijevanjem i električnih automobila je povećana u Evropi i SAD-a, umjesto da se smanjuje.

Ponuda EV u Evropi dosta siromašnija

Prema analizi Jato Dynamics-a za 2022. prosječna prodajna cijena električnog automobila u Kini bila 31.829 eura. Istovremeno, u Evropi koja je bila usred krize poluprovodinika, prosječna cijena je bila 55.821 eura, što je ogromna razlika u cijeni između dva tržišta. Njihova analiza otkriva da je u 2023. godine razlika dvostruko veća i da je više od 78% automobila prodatih u Kini imalo cijenu ispod 40.000 eura, a trećina njih je bila ispod magične granice od 20.000 eura. U Evropi, gde je tempo cijena vođen različitim uticajima, zemlje kao što su Češka, Danska i Švajcarska prednjače na listi visokih cijena. Zanimljivo je da Norveška ima najbolje prodajne brojke u Evropi kada su u pitanju električni automobili, sa tržišnim udjelom od 82%.

Važno je napomenuti da je ponuda električnih automobila u Kini jasno superiornija od one koju imamo u Evropi. To je zato što je 2023. godine u Kini bilo dostupno 235 različitih modela, dok je u Evropi samo 135 različitih električnih modela. U isto vrijeme, Amerika je još gora, imaju samo 51 model.

Kinezi se oslanjaju na subvencije

Analitičari Jato-a ističu da su Azijati predvodili razvoj industrije električnih automobila sa subvencijom od 57 milijardi dolara između 2016. i 2022. godine, injekcijom kapitala koja je omogućila kompanijama da proizvode nove modele i proizvode mnogo pristupačnije automobile. Kina se takođe oslanja na radnu snagu sa znatno nižim troškovima od onih u Evropi ili SAD.

Ove razlike se vide čak i u cijenama evropskih modela, kao što je Volkswagen ID.4. U Kini ovaj model košta 24.879 eura, u poređenju sa 38.900 evra u Evropi. Ford Mustang Mach-e je takođe dobar primjer. Taj model košta 47.000 eura u Kini i 55.110 eura u SAD.

Međutim, u Evropi je želja za električnim automobilima splasnula 2023. godine, a veliki proizvođači poput Volkswagena, Stellantisa i Renaulta zalažu se za nove, pristupačnije modele, ali sa planiranim lansiranjem za 2-3 godine, kada će Kina lansirati novi talas modela i što je još gore, novi talas popusta.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo