Članak top banner 970x90
Vijesti

Cijena evropskog električnog automobila dvostruko veća od kineskog

Razlike u cijenama električara između evropskog i kineskog tržišta su vrlo velike, posebno nakon krize s čipovima u EU. Istovremeno, Kina nudi 235 različitih EV modela u poređenju sa 135 evropskih. Međutim, problem su cijene evropskih modela.

Autor: BIHAMK

Dok je u Evropi kriza s poluprovodnicima dovela do povećanja cijena električnih automobila, u Kini je situacija bila sasvim suprotna. Nakon pažljive analize, uočen je zabrinjavajući trend na Starom kontinentu. Naime, razlika u cijeni između automobila sa motorima s unutrašnjim sagorijevanjem i električnih automobila je povećana u Evropi i SAD-a, umjesto da se smanjuje.

Ponuda EV u Evropi dosta siromašnija

Prema analizi Jato Dynamics-a za 2022. prosječna prodajna cijena električnog automobila u Kini bila 31.829 eura. Istovremeno, u Evropi koja je bila usred krize poluprovodinika, prosječna cijena je bila 55.821 eura, što je ogromna razlika u cijeni između dva tržišta. Njihova analiza otkriva da je u 2023. godine razlika dvostruko veća i da je više od 78% automobila prodatih u Kini imalo cijenu ispod 40.000 eura, a trećina njih je bila ispod magične granice od 20.000 eura. U Evropi, gde je tempo cijena vođen različitim uticajima, zemlje kao što su Češka, Danska i Švajcarska prednjače na listi visokih cijena. Zanimljivo je da Norveška ima najbolje prodajne brojke u Evropi kada su u pitanju električni automobili, sa tržišnim udjelom od 82%.

Važno je napomenuti da je ponuda električnih automobila u Kini jasno superiornija od one koju imamo u Evropi. To je zato što je 2023. godine u Kini bilo dostupno 235 različitih modela, dok je u Evropi samo 135 različitih električnih modela. U isto vrijeme, Amerika je još gora, imaju samo 51 model.

Kinezi se oslanjaju na subvencije

Analitičari Jato-a ističu da su Azijati predvodili razvoj industrije električnih automobila sa subvencijom od 57 milijardi dolara između 2016. i 2022. godine, injekcijom kapitala koja je omogućila kompanijama da proizvode nove modele i proizvode mnogo pristupačnije automobile. Kina se takođe oslanja na radnu snagu sa znatno nižim troškovima od onih u Evropi ili SAD.

Ove razlike se vide čak i u cijenama evropskih modela, kao što je Volkswagen ID.4. U Kini ovaj model košta 24.879 eura, u poređenju sa 38.900 evra u Evropi. Ford Mustang Mach-e je takođe dobar primjer. Taj model košta 47.000 eura u Kini i 55.110 eura u SAD.

Međutim, u Evropi je želja za električnim automobilima splasnula 2023. godine, a veliki proizvođači poput Volkswagena, Stellantisa i Renaulta zalažu se za nove, pristupačnije modele, ali sa planiranim lansiranjem za 2-3 godine, kada će Kina lansirati novi talas modela i što je još gore, novi talas popusta.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo