Članak top banner 970x90
Vijesti

BMW sprema nikad moćniji M5: Hibridni pogon iz luksuznog SUV-a XM i povratak Touring verzije

Bavarski proizvođač lagano podgrijava atmosferu i daje informacije na kapaljku o novom M5. Prema novim neslužbenim informacijama, luksuzni SUV XM bi trebao donirati hibridni pogon, a na jesen bi se trebala pojaviti i karavanska verzija M5 Touring.

Autor: BIHAMK

Prema novim i još nepotvrđenim informacijama, nadolazeći BMW M5 imat će plug-in hibridni pogon, koji bi trebao donirati luksuzni SUV XM i to iz moćnije Red Label verzije. U tom slučaju novi M5, kodnog naziva G90, ispod haube će imati instaliran 4.4-litreni V8 bi-turbo, koji će zajedno sa elektromotorom u mrvicu prigušenoj varijanti razvijati oko 720 KS i do 1.000 Nm obrtnog momenta. U paketu sa motorom, stigao bi i pogon na sve točkove koji će lakše obuzdati snagu i kamionski moment.

Zbog hibridnog pogona, novi BMW M5 navodno bi vagao 2.435 kg, što ga čak čini 130 kilograma težim od potpuno električnog modela i5. Naravno, za dodatnu masu "kriva" je baterija, ali i plug-in hibridni sistem. Baterija budućeg M5 imala bi manji kapacitet od modela XM, ali i sa 18,6 kWh očekuje se da može preći do 100 km u čisto električnom režimu vožnje.

Novi BMW M5 također će porasti u veličini u odnosu na običnu seriju 5. Tako će budući model biti duži za 36 mm i širi za 70 mm. Međuosovinski razmak će takođe biti duži.

Prema neslužbenim informacijama, novi BMW M5 krenuo bi u proizvodnju od jula. Već u novembru bi bila lansirana karavanska verzija M5 Touring G99, ali ona bi se vjerovatno prodavala samo na sjevernoameričkom tržištu. U zavisnosti od paketa opreme, očekivani raspon cijena novog M5 bi iznosio između 110.000 i 130.000 eura.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo