Članak top banner 970x90
Vijesti

BMW Grupa slavi jubilej od milion prodatih električnih automobila

Bavarski div zvanično je objavio da je dostigao prekretnicu od milion prodatih električnih automobila od lansiranja modela i3, prvog serijskog električnog autmobila ove marke.

Autor: BIHAMK

Još 2013. godine BMW je lansirao svoj prvi serijski električni model i3. Tokom godina, asortiman modela sa nultom emisijom bavarske marke, ali i drugih brendova u okviru BMW Grupe, počeo je postepeno da raste. Sada, 11 godina poslije, BMW Grupa obilježava jubilej od milion prodatih električnih automobila širom svijeta.

"BMW Grupa nastavlja da raste u segmentu električnih automobila. Isporukom milionitog električnog vozila od tržišnog debija BMW-a i3, dostigli smo važnu prekretnicu koja potvrđuje atraktivnost naše linije proizvoda", rekao je Jochen Goller , član Upravnog odbora BMW Grupe.

Uz ovaj uspjeh, BMW je ostvario povećanje prodaje i u prvom kvartalu 2024. Tako je bavarska grupa, koja uključuje i marke Mini i Rolls-Royce, uspjela prodati 594.671 automobil širom svijeta. To znači povećanje od 1,1 posto u odnosu na isti interval 2023. godine.

U Evropi je prodato 227.784 automobila sa značkama BMW i Mini, što je rezultiralo povećanjem od 5,5 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Što se tiče isključivo električnih automobila, brend BMW je prodao 78.691 takvih automobila širom svijeta u prvom kvartalu tekuće godine (+40,6%). Najprodavaniji električni modeli bavarske marke bili su i4, iX3, iX1, iX i i7.

Na kraju, potražnja je bila velika i za modelima iz M divizije. Tako je u periodu od januara do marta prodato 48.110 automobila performansnih modela, što je povećanje od 3,6 posto u odnosu na isti period 2023. godine. Najpopularniji modeli su bili: M2, M3 Sedan, M3 Touring i XM.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo