Članak top banner 970x90
Održavanje

Zaštitite lak od sunca

Boja na automobilu ima daleko veću ulogu od toga da Vaše vozilo izgleda sjajno. Ona je također prva linija odbrane od hrđe i korozije

Autor: BIHAMK

Dolaskom toplijih i sunčanih dana treba obratiti više pažnje na zaštitu boje vozila. Naravno, najbolji način zaštite boje je parkiranje automobila u garaži, makar i montažnoj, a takve su dostupnije i sve više zastupljene na tržištu. Ali ako već nemate garažu, postoji nekoliko jednostavnih trikova s kojima ćete sačuvati lak na vozilu. Za početak, parkirajte u hladu ili pak kupite auto navlaku - kojih bar u zadnje vrijeme ima u raznim izdanjima na tržištu.

Sunčeve ultraljubičaste zrake razgrađuju boju i uzrokuju njeno blijeđenje. Neke navlake za automobil štite Vaš automobil više od sunca, vlage, ptičjeg izmeta i prašine. Takve navlake u pravilu imaju tanak sloj spužve koji će pored zaštite od sunca, štititi i od (ne)očekivanih udaraca drugih učesnika u saobraćaju, nerijetko i od bicikala ili čak grane koja pada s drveta.

Također, neke naprednije zaštite koje su se pojavile u zadnje vrijeme jesu folije ili čak keramički premaz kao trendovski i skuplji zahvat. Naime, obje ove zaštite su skuplja opcija, a mogu se aplicirati kako na novo, tako i na polovno vozilo, te su adekvatnija zaštita od bilo kojeg premaza voskom. Ovakav vid zaštite traje obično od jedne do nekoliko godina i ne smatra se trajnim rješenjem koje nudi konvencionalni tip poput garaže, makar bila i montažna.

Ne zaboravite, tamni sloj laka, pogotovo crna boja, zahtijeva uvijek više brige. Na automobilima crne boje uvijek ćete prije primjetiti prljavštinu, ogrebotine i oštećenja, dok će ljeti crni lak povisiti temperaturu u vozilu lako i do 10 stepeni više. Stoga, crni automobili uvijek zahtjevaju veću pažnju i veću zaštitu od sunca.

Dobar dio automobila ima običnu boju bez metalik premaza. To su obično bijela, crvena i plava boja. Takvi lakovi zahtjevaju veći stepen brige i zaštite. 

BIHAMK

Povezane novosti

Navike vozača koje štete automobilu

Navike vozača koje štete automobilu

Svaki vozač tokom vremena stekne određene navike u vožnji. Međutim, veoma često neke od tih navika mogu da nanesu štetu automobilu i da izazovu neželjene troškove popravke. Neke od navika su navedene u nastavku.

Možda bi vas zanimalo