Članak top banner 970x90
Održavanje

Važnost pravilnog pritiska u gumama

Održavanje ispravnog pritiska u gumama ima višestruku korist i za samo vozilo, ali i za vašu sigurnost

Autor: BIHAMK

Da li ste znali da nije guma ta koja izdržava težinu vašeg vozila, već pritisak vazduha u gumi? Zato nije iznenađujuće da pritisak u gumama utiče na mnoge važne karakteristike performansi vozila, kao što su: udobnost vožnje, stabilnost pravca, prijanjanje u krivinama i kočenju. Vožnja sa nepravilnim pritiskom u gumama će imati negativan utjecaj na jednu ili više ovih važnih karakteristika. Vrlo je važno pratiti pritisak u gumama s učestalošću kako biste osigurali optimalne performanse.

Zašto je pritisak u gumama toliko važan?

Veoma je važno da se uvjerite da su vaše gume napumpane do odgovarajućeg nivoa jer to igra veliku ulogu u održavanju sigurnosti na putevima. Zapravo, 40% nesreća uzrokovanih automobilskim greškama je povezano sa nedovoljno napuhanim gumama.

Koliko često provjeravate pritisak u gumama? 

Preporučuje se da provjeravate pritisak u gumama najmanje jednom mjesečno ili prije bilo kakvog dužeg putovanja. Mnogi proizvođači vozila također navode da pritisak u gumama treba povećati kada je vozilo opterećeno putnicima ili prtljagom. Uz povećanu težinu vozila zbog dodatnih putnika i prtljaga, mnoga vozila moraju imati napumpane gume na viši pritisak kako bi ostala bezbjedna.

Koje su opasnosti od nedovoljno napumpanih guma?

Nedovoljno napuhavanje  uzrokuje brzo habanje vanjskih rubova guma. Nedovoljno napumpane gume mogu povećati zaustavni put do osam metara, čak i više kod težih vozila i udvostručiti se po lošem vremenu. Ako je guma nedovoljno napumpana to može smanjiti vijek trajanja za oko 25%.  Nedovoljno napumpane gume takođe mogu povećati vašu potrošnju goriva za oko 5%, tako da ćete takođe plaćati više u troškovima goriva.

Opasnosti od prenapuhanih guma

Prenapuhanost čini gumu previše tvrdom i „krutom“ smanjujući kontakt sa površinom puta. Rukovanje postaje opasno, posebno u krivinama pri velikoj brzini.  

Prenapumpane gume će takođe uzrokovati brže habanje u sredini vašeg pneumatika, jer smanjeno prijanjanje stvara veći pritisak na sredinu gume. Ovo smanjenje kontakta sa cestom uzrokuje jači rad motora vašeg vozila što zauzvrat povećava potrošnju goriva. Prenapumpane gume se češće pregrijavaju, povećavajući rizik od eksplodiranja. 

Gdje mogu pronaći pritisak u gumama za moj auto?

Preporučeni pritisak u gumama za vaše vozilo možete pronaći u vašem priručniku, odštampan ili na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara za gorivo ili na pragu vozačevih vrata. Proizvođač vozila je možda predložio različite pritiske u gumama za vaše prednje i zadnje gume pa je važno da još jednom provjerite i znate preporuke za vaše vozilo. 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo