Članak top banner 970x90
Održavanje

Kako pravilno skladištiti gume

Ukoliko želite da sačuvate kvalitet i produžite trajnost gumama, veoma je bitno da ih pravilno skladištite nakon zamjene.

Autor: BIHAMK

Većina vozača tokom godine koriste dva seta guma, i to ljetne i zimske gume, te je veoma bitno da se posveti pažnja prilikom skladištenja guma kada se demontiraju sa vozila.

Kako složiti gume?

Vjerovatno smo se svi nekada zapitali, da li trebamo gume složiti uspravno jednu pored druge, ili možda vodoravno jednu na drugu.

Uspravno slaganje guma

Kada je u pitanju način slaganja guma, tu je pravilo veoma jednostavno. Naime, ukoliko i za ljetne i za zimske gume koristite iste felge, tj. samo mijenjate gume, onda se u tom slučaju gume bez felgi skladište na način da se slažu uspravno jedna pored druge. Na taj način ćete spriječiti deformaciju gume te joj produžiti trajnost.

Kada je u pitanju ovaj način slaganja guma, poželjno bi bilo da se gume operu dok su još na vozilu, jer ukoliko se peru kada se skinu, tada može doći do bespotrebnog kvašenja unutrašnjosti gume. Također, nakon skidanja gume, pažljivo pregledajte da guma u sebi nema neko strano tijelo ili oštećenje.

Vodoravno slaganje guma

Ukoliko ipak guma ostaje na felgi i kao takva se skladišti, onda se te gume skladište vodoravno slaganjem jedne na drugu. Podloga na koju se gume sa felgama slažu treba biti čvrsta i ravna, a između guma ne bi bilo loše staviti novinski papir. Također, gume sa felgama se mogu skladištiti i na specijalizovanim stalcima ili zidnim nosačima koji se mogu kupiti po povoljnim cijenama. Kada imate gume na felgama, onda ih možete oprati i poslije skidanja sa vozila.

Pored načina slaganja u nastavku ćemo navesti još par savjeta koji se odnose na skladištenje i održavanje guma neovisno o tome da li su na felgama ili ne.

Obilježavanje pozicije

Prije skidanja guma obilježite na kojoj poziciji na vozilu su bile. To se radi kako biste prilikom ponovnog postavljanja mogli zamijeniti zadnje i prednje gume. Prednje gume se troše brže i zato ih treba rotirati kako bi imale optimalne performanse.

Operite i očistite gume

Prije skladištenja gume je potrebno oprati kako je ranije u tekstu objašnjeno, te ih očistiti od kamenčića ili stranih tijela. Nakon toga, osušenu i očišćenu gumu možete lagano i umjereno premazati tekućinom na bazi glicerina ili odgovarajućim sprejom.

Prostor za skladištenje

Budući da UV zrake štete gumama, skladištite ih na tamnijem mjestu koje nije izloženo sunčevim zrakama, ali također imajte na umu da to mjesto nije izloženo ni vlazi koja je također štetna za gume. Dakle, bez obzira skladištite li gume sa ili bez felgi, uvijek vrijedi pravilo da gume treba skladištiti u suhom i tamnom prostoru.

Podsjećamo, zakonska obaveza korištenja zimske opreme na automobilima obavezna je do 1. aprila. 

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo