Članak top banner 970x90
Savjeti

Upotreba reflektirajuće opreme i vidljivost u mraku

Uzimajući u obzir da se bliži zima, te da su dani sve kraći, reflektivno staklo/traka/prsluk su najjeftinije životno osiguranje koje možete kupiti sebi i svojoj porodici!

Autor: BIHAMK

Uz reflektivna stakla, trake, prsluke ili dijelove odjeće/obuće bit ćete vidljivi u saobraćaju. Uvijek koristite reflektirajuća stakla koja se pomiču dok hodate i ne zaboravite ih staviti sa obje strane, kako biste bili vidljivi sa više strana.

Bez reflektivnih stakala/trake/prsluka vidljivi ste samo na udaljenosti od 25-30 metara, dok ukoliko koristite reflektivno staklo/traku/prsluk, vidljivi ste sa udaljenosti od 140 metara kada automobil koji susrećete koristi kratka svjetla. Preračunato u sekunde, vozač ima 10 umjesto 2 sekunde za reakciju. Često je to razlika između života i smrti!

Važno je zapamtiti da su vam reflektivna stakla/trake/prsluk potrebne čak i ukoliko se krećete u područjima gdje postoji ulična rasvjeta. Većina nesreća kojima su pješaci izloženi dogode se u gradovima i to najčešće kada pješaci prelaze ulicu. Naime, svjetlost iz prodavnica, automobila i drugih vozila čini pješake sivim i jedva vidljivim u gradskom krajoliku. Iz tog razologa uvijek je bitno da koristite reflektivnu opremu.

Naši najbolji savjeti za korištenje reflektivne opreme:

  1. Pričvrstite reflektivne trake na sve jakne i torbe.
  2. Stavite reflektivne trake na cipele.
  3. Koristite reflektivna stakla koja se pomiču dok hodate, tada ste najvidljiviji u mraku.
  4. Koristite najmanje dva reflektivna stakla kako biste bili vidljivi sa svih strana.
  5. Stavite reflektirajuću steznike u visini koljena da biste bili vidljivi dok hodate.

Reflektirajući prsluci su potrošni materijal

Reflektirajući prsluk ima dobru vidljivost u mraku, ali je potrošni materijal koji treba mijenjati. Ukoliko ste reflektirajući prsluk prali 20-ak puta, trebali biste kupiti novi jer se reflektirajući učinak smanjuje. Isto važi i ukoliko imate reflektirajuće prsluke koji su dosta korišteni ili su stari 2-3 godine.

Reflektirajuća stakla i reflektirajuće trake nemaju rok trajanja, ali prljavština i ogrebotine slabe reflektirajući učinak.

Ukoliko niste sigurni da li se vaš reflektirajući prsluk može i dalje koristiti, učinak refleksije možete testirati ukoliko svjetlom osvijetlite reflektirajući materijal u mračnoj prostoriji da vidite da li svijetli dobro. Najbolji učinak postižete držanjem svjetla u visini glave. Slobodno uporedite učinak sa novim reflektivnim prslukom.

Potražite oznaku CE kada kupujete reflektivnu opremu

Reflektirajuća oprema su dio lične zaštitne opreme (PPE) i moraju vas zaštititi od rizika koji bi mogli ugroziti vaše zdravlje ili sigurnost. Reflektivni materijal koji ne odbija svijetlost kako treba može uliti lažnu sigurnost. Danas postoji samo jedan standard za reflektirajuću opremu za ličnu upotrebu. Uvijek tražite reflektirajuću opremu sa oznakom CE EN17353 (eventualno CE EN17353:2020) kada kupujete reflektirajuću opremu.

Reflektirajuća oprema mora imati:

  1. CE oznaku
  2. Biti testirana u skladu sa standardom CE EN 17353
  3. Imati oznaku proizvođača ili uvoznika
BIHAMK

Povezane novosti

Savjeti za sigurniju vožnju po ledu

Savjeti za sigurniju vožnju po ledu

Poslije neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine, snijeg i niske temperature su konačno stigle u veći dio Bosne i Hercegovine, što predstavlja izazov za vozače jer temperature ispod nule dovode do potencijalno opasnih uslova na cestama.

Možda bi vas zanimalo