Članak top banner 970x90
Savjeti

Trudnice, znate li kako vezati pojas u automobilu?

Vezanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje najbolja je zaštita za majku i bebu bez obzira na to da li ste vozač, suvozač ili putnik na zadnjem sjedištu automobila.

Autor: BIHAMK

Veoma česta nedoumica i najčešće postavljano pitanje kod trudnica jeste da li smiju korisititi sigurnosni pojas u toku vožnje automobilom, naročito ako se nalaze u zadnjim mjesecima trudnoće, zbog straha da bi vezivanjem pojasa mogle ugroziti život svog dijeteta. Odgovor je DA. Vezanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje najbolja je zaštita za majku i bebu bez obzira na to da li ste vozač, suvozač ili putnik na zadnjem sjedištu automobila. Sigurnosni pojas u vozilu tokom trudnoće je bebina prva autosjedalica. Pored zdravlja, u trudnoći važnu ulogu igra i sigurnost.

Sigurnosni pojasevi najučinkovitiji su način spašavanja života i smanjenja potencijalnih povreda u slučaju sudara.

Trudnice bi za vezivanje trebale koristiti sigurnosni pojas sa tri tačke vezivanja, čiji jedan dio prelazi preko kostiju zdjelice, a drugi preko ramena. U slučaju sudara sigurnosni pojas spriječava izbacivanje iz automobila, dok dio koji prelazi preko ramena dodatno osigurava da se smanji pritisak tijela trudnice na tijelo djeteta.

Sva svjetska istraživanja pokazuju važnost korištenja sigurnosnih pojaseva – pojasevi smanjuju rizik od pogibije u sudaru za oko 50%, ako su pravilno postavljeni i korišteni.

Iako vezivanje sigurnosnim pojasom u trudnoći može biti neudobno, to je jedini ispravan i siguran način za vožnju u automobilu.

Pravilno postavljen pojas znači da gornji rameni pojas ide preko ramena i prsa (između grudi) i sa strane trbuha nikako ispod pazuha ili iza leđa, jer u ovom slučaju ukoliko se dogodi saobraćajna nezgoda povećan je rizik od povređivanja glave i vrata. Pobrinite se da pojas uvijek bude adekvatno zategnut.

Donji trbušni pojas ide ravno preko bokova i ispod stomaka, nikako i nikad preko stomaka.

U nastavku je dat slikovit prikaz ispravnog i neispravnog vezivanja sigurnosnog pojasa:

Neki drugi načini na koje možete zaštiti sebe i bebu tokom vožnje uključuju:

  • Prilagodite položaj sjedišta - Obzirom da se tijelo tokom trudnoće mijenja potrebno je prilagoditi položaj sjedišta u automobilu. Uvijek treba postojati sigurna udaljenost između stomaka i upravljača. Prilagodite sjedište tako da stomak bude udaljen najmanje 10 centimetara od upravljača, ali da vam je i dalje udobno korištenje papučice gasa, kočnice i kvačila. Nagnite upravljač prema prsnoj kosti kako ne bi pritiskao stomak.
  • Neka zračni jastuci budu uključeni - Ostavite zračne jastuke uključene bez obzira na to da li vozite automobil ili se vozite kao suvozač. Zbog dodatne zaštite nerođenog djeteta, sjedište na kojem je zračni jastuk treba pomaknuti što dalje unazad, a naslon djelomično spustiti kako bi se osigurala dovoljna udaljenost između stomaka i volana ili instrument ploče. Zračni jastuci nisu zamjena za sigurnosni pojas i pružaju zaštitu samo ako se koriste zajedno s njim.
  • Sjedite na suvozačevo mjesto - Kako vaša trudnoća bude napredovala izbjegavajte vožnju. Sigurnije je sjediti na suvozačevom mjestu. Ako je trudnica putnik u vozilu, a ne vozač, najsigurnije je da se prevozi na zadnjem sjedištu. Statistički gledano, putnici na stražnjem sjedištu prolaze sa manje ozbiljnim povredama od onih koji se prevoze na prednjim sjedištima. Ipak, i na zadnjem sjedištu trudnica mora obavezno biti vezana sigurnosnim pojasom iz vozila.
  • Pridržavajte se saobraćajnih pravila i propisa – Na cesti su svi vozači ravnopravni, a ostali učesnici u saobraćaju ne mogu vidjeti da ste u drugom stanju.
  • Nikada ne stavljajte pojas iza leđa ili ispod ruke – Na taj način sigurnosni pojas više nije u službi vaše sigurnosti, čak u slučaju naglog zaustavljanja ili saobraćajne nezgode može uzrokovati i povrede.
  • Ako pomjerate sjedište, uvjerite se da su retrovizori u ispravnom položaju.
  • Pravite pauze u vožnji – Ukoliko idete na dalji put i višesatnu vožnju važno je često praviti pauze.
  • Obratite pažnju na to kako se osjećate - Ako se osjećate umorno ili bolesno, odmorite se i popijte malo tekućine. Kada se budete osjećali bolje krenite sa vožnjom.

U posljednja tri mjeseca trudnoće žene bi trebale što manje voziti automobil, a u devetom mjesecu nikako, budući da je u ovom periodu dijete zaštićeno sa sve manje plodne vode. Ako se dogodi saobraćajna nazgoda, nerođeno dijete može pretrpiti ozbiljne povrede zbog nedostatka plodne vode ili biti povrijeđeno upravljačem automobila.

BIHAMK

Povezane novosti

10 stvari koje morate znati kada idete na putovanje sa psom

10 stvari koje morate znati kada idete na putovanje sa psom

Ako planirate putovati s kućnim ljubimcima, bilo iz užitka ili iz nužde, morat ćete poduzeti neke korake kako biste se adekvatno pripremili za putovanje. Mnogi psi vole putovati, ali to može biti stresno za vas i vašeg ljubimca ako niste spremni.

Možda bi vas zanimalo