Članak top banner 970x90
Destinacije

Konjic: Spektakl za avanturiste

Avanturistička prijestolnica Hercegovine smještena je između trougla planina: Prenj, Bjelašnica i Bitovnja. Grad Konjic se ponosi sjajnom arhitekturom, veličanstvenim kanjonima, alpskim vrhovima i bujnim livadama.

Autor: Tim Clancy

U općini Konjic, fantastični krajolik čine jezera, rijeke i potoci. Dok putujete na istok iznad podnožja planine Prenj i u srce centralnih Dinarskih Alpi, dočekat će vas svijet čiste prirode. Samo pola sata vožnje preko zakrivljenih i povremeno uskih prolaza, ukazat će se panorama gdje su priroda i avantura pravilo.

Uklesan u reljef

Konjic je poznat po mnogim stvarima, jedan od njih je prekrasan, sa šest lukova, obnovljen stari kameni otomanski most. Šest generacija staro tradicionalno porodično drvorezbarstvo porodice Nikšić je također trademark ovog grada. Ipak, od svega najviše se ističe odista kristalno jasan gornji tok rijeke Neretve, sa masivnim kanjonom koji je tokom više miliona godina bivao uklesan u ovaj kraški reljef.

 

Ovaj kraj je postao jedna od ključnih destinacija za rafting u regionu. Sa 25-kilometarskim tokom za splavarenje i rafting, uz fantastični kanjon i krajolik, gornji tok Neretve je ime za sebe – kako za obične turiste i posjetioce, tako i za profesionalce i avanturiste. Ova avantura počinje blizu malog naselja Glavatičevo, uz mirne, hladne, ljetne talase Neretve. Okruženi samim kanjonskim liticama, vodopadima i umjerenim izazovima, rafteri i splavari mogu da uživaju. Ovo mjesto je idealno kako za porodicu, tako i za adrenalinske ovisnike. Iako sjajne mogućnosti raftinga u brzacima gornjeg toka Neretve omogućavaju ovom dijelu da bude centar konjičkog eko-turizma, ima još mnogo toga.

Blizu raftinga je polu-glečersko Boračko jezero. Ovaj tirkizni dragulj predstavlja prekrasno mjesto za odmor kako za kampere, tako i za one koji traže opuštajući odmor. Jezero je pitomo za plivanje i kampiranje. Uz obale jezera, postoji nekoliko kampova, kao i mogućnosti za noćenje i doručak, uz mnoge vikend kuće za iznajmljivanje.

 

Samo za najodvažnije

Dalje uz rijeku, na planini Visočici nalaze se sela. Ovdje žive još tradicionalne kulture, sa pastirima koji izvode svoja stada do planine za vrijeme ljetne ispaše. Planinarenje i planinski biciklizam u ovoj okolini su prvoklasni. Staze nisu uvijek dobro označene, ali velika je mogućnost da ćete naići na prijateljski raspoloženoga mještanina koji će vas usmjeriti na pravi put. Zapadni greben Visočice predstavlja jedan od najspektakularnijih prizora u regionu.

Idući ka sjeveru i planinama, meke alpske livade naglo se pretvaraju u sve strmije litice koje vode do jednog od najneistraženijih kanjona jugoistočne Evrope – kanjon rijeke Rakitnice. Samo iskusni planinari bi se trebali uputiti u ovaj 24-kilometarski kanjonski labirint. Najbolje se ipak držati ruba kanjona, lagano planinariti grebenom i uživati u pogledima. U slučaju spuštanja u kanjon, radi se o avanturističkom turizmom u njegovom najsirovijem obliku. To je, ipak, samo za one dobro pripremljene, najiskusnije i najodvažnije.

BIHAMK

Povezane novosti

Novi Sad: Uspavanka za Đoleta B.

Novi Sad: Uspavanka za Đoleta B.

U glavnom gradu Vojvodine čeka vas i Osma ofanziva, i Mitteleuropa, široke ulice, tamburaši, nostalgija, jedan od najboljih svjetskih festivala muzike i sjećanje na velikog autora. Koji je zauvijek ostao naš zemljak.

Sutjeska: Balkanski Yosemite

Sutjeska: Balkanski Yosemite

Ne samo zbog historije, nego i izvornih i netaknutih prirodnih ljepota, Nacionalni park Sutjeska predstavlja mjesto vrijedno posjete. Tim Clancy je bio tamo.

Tajan: Tajna s krajolikom

Tajan: Tajna s krajolikom

Spomenik prirode Tajan praktično je tajna za mnoge Bosance i Hercegovce. Nalazi se na ogromnom prostoru između opština Zavidovići i Kakanj i prava je poslastica za one koji vole rekreaciju i turizam

Možda bi vas zanimalo