Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Pljusak vedrine

Ovoljetnih dana zapljuskuje nas vedrini duha, a dolazi sa brojnih festivala, sajmova i događanja u okviru kulturnog ljeta koje ove godine u BiH ima skoro svaki grad i gradić.

Autor: Hajdar Arifagić

Nisu česta ljeta kao što je ovo u kojem cijene nafte i motornih goriva divljaju, što je posebna karakteristika na bosanskohercegovačkom tržištu. To je rezultat činjenice da distributeri koriste priliku za dodatnu zaradu, što ovdašnja vlast ne može da spriječi. Cijene rastu i zbog pada ponude sirove nafte, što je sigurno uticalo na to da je u prvih šest mjeseci ove godine uvoz derivata u BiH u odnosu na isti period lani smanjen za 18,52 posto. Istovremeno simptomatično je da je u BiH povećana prodaja novih automobila pa je tako u maju bila najbolja u proteklih 12 godina!? Trendovi u Evropi su uglavnom drugačiji. No o tom potom.

Rast cijena motornih goriva na domaćem tržištu i dalje snažno utiče na cijene ostalih proizvoda i usluga i sveopštu skupoću proizvoda i usluga. Njihovo spuštanje naniže teško da će se dogoditi. A bilo bi poželjno, jer počinju pripreme za novu školsku godinu, a potom i dolazak hladnih dana. No nije sve tako depresivno. Ovoljetnih dana zapljuskuje nas vedrini duha, a dolazi sa brojnih festivala, sajmova i događanja u okviru kulturnog ljeta koje ove godine u BiH ima skoro svaki grad i gradić. To je novi impuls stvaralaštvu, kreiranju i razvijanju dobrih ideja, događaja, susreta i ozbiljnih poslova. U suštini riječ je o nečemu sasvim novom: kreativnoj industriji koja uključuje stvaranje, ili upotrebu znanja i informacija, a uključuje oglašavanje, marketing, obrt grafički, industrijski i modni dizajn, izdavaštvo... Najspektakularniji proizvod te industrije svakako je Sarajevo film festival, koji je ove godine uspio animirati brojne domaće ali i strane kompanije. Efekti takvog pristupa imaju pozitivan uticaj na održivost kulturnog ambijenta, lokalnu zajednicu i BiH i, što je u otežanim ekonomskim prilikama jednako bitno, na poslovne aktivnosti dakle privredu.

Skoro u istom ritmu pulsira i turizam potvrđujući ovog ljeta da ima važnu ulogu u jačanju domaće ekonomije, animiranju ljudskih i svih drugih resursa, što je već do polovine avgusta rezultiralo rekordnim brojem stranih gostiju. Zahvaljujući tome, danas i na Sarajevskom aerodromu, baš kao i na većim evropskim zračnim lukama, u samo desetak minuta možete vidjeti spuštanje i polijetanje nekoliko aviona. To smo dugo čekali i konačno – dočekali!

BIHAMK

Povezane novosti

Poznati automobili: Mercedes osvaja Čapljinu

Poznati automobili: Mercedes osvaja Čapljinu

Glumci, režija, scenarij, pa specijalni efekti i sva ostala čudesa igraju veliku ulogu u historiji filma i televizije. Ali ponekad su automobili sjajno birani. Ovo je priča o filmu Cirkus Columbia, o početku rata i autu koje ima kultni status u Hercegovini

ZIMSKA OPREMA: Odgovori na izgovore

ZIMSKA OPREMA: Odgovori na izgovore

Od prije dvije godine u Bosni i Hercegovini je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme na motornim vozilima od 1. novembra pa do 1. aprila. Navike se teško mijenjaju, a uz to vozači raznim izgovorima odgađaju prelazak sa ljetnih na zimske gume.

Premaleni u metežu

Premaleni u metežu

Nesreće na cestama redaju se jedan za drugom. Nadležni najavljuju bolja zakonska rješenja, podnose se javne peticije, a BIHAMK djeluje javno, zagovara preventivu i akcije, kako domaće tako i globalne, u borbi za sigurnost u saobraćaju.

Možda bi vas zanimalo