Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Nekako s proljeća o ekonomiji

Tokom aprila u pogon je ušlo nekoliko fabrika, tvornica i proizvodnih industrijskih objekata, otvoreni su novi trgovački centri, zaposleni novi radnici, ugovorene nove investicije.

Autor: Hajdar Arifagić

Ovog proljeća probeharala je i domaća ekonomija. Nakon uspješnog poslovanja u prva tri mjeseca ove godine (o čemu svjedoče izjave nekolicine uglednih domaćih i inostranih privrednika), april je u našu još uvijek sumornu ekonomsku stvarnost donio novi optimizam.

Tokom četvrtog mjeseca ove godine u pogon je ušlo nekoliko fabrika, tvornica i proizvodnih industrijskih objekata, otvoreni su novi trgovački centri, zaposleni novi radnici, ugovorene nove investicije. Tokovi kapitala, domaćeg i stranog kreću se u pozitivnom smjeru unatoč postpandemijskom šoku i problemima uzrokovanim agresijom Rusije na Ukrajinu. Stranci ne odustaju od Bosne i Hercegovine, a domaći vlasnici kapitala ulažu u razvoj vlastitih biznisa, duboko uvjereni u moguć oporavak i brži rast nacionalne ekonomije. Rečeno potkrepljujemo sljedećim činjenicama:

Federacija BiH u martu je smanjila nezaposlenost i taj trend u ovom času nije upitan. Biznismen Ante Vidačak je preuzeo Soko – bravarstvo i limarstvo; Bingo investirao u novu farmu pilića, a Igman otvorio novu proizvodnu liniju i zaposlio više od 370 radnica i radnika; otvoren je tržni centar Vujević u Vitezu; Kovgiko iz Živinica kupio proizvođača kečapa "NAPCO BEDS"; njemački MAHLE investira u najveću fabriku u auto-industriji u BiH, Elektroprivreda BiH formirala novo preduzeće; dogovoreno zajedničko ulaganje njemačkog i poljskog kapitala u tvornicu obuće u Novom Travniku; zapošljavanjem 180 novih radnica i radnika Transcom nastavlja širenje u Bosni i Hercegovini; u Bratuncu otvorena nova tvornica municije; Vlasenica ulaže 13 miliona KM u razvoj ski-centra Igrišta, itd.

Nakon izvjesnog zatišja, pažnja vlasti i poslovnih ljudi ponovo je usmjerena na rad i razvoj poslovno-industrijskih zona kao svojevrsnog porodilišta malih i srednjih preduzeća. Novac za to veoma transparentno i ovog proljeća stiže iz Evropske banke za obnovu i razvoj, kantonalnih i entitetskih budžeta a investira se širom Bosne i Hercegovine. Atraktivne za započinjanje biznisa, razvoj djelatnosti, proizvodnju malih serija, dijelova i gotovih proizvoda one u većini lokalnih zajednica postaju mjesto novog zapošljavanja i razmišljanja o budućnosti. Ne samo u poslovnom smislu.

BIHAMK

Povezane novosti

Gorki šećer

Gorki šećer

Ruska agresija na Ukrajinu i potpuni poremećaj u svjetskoj ekonomiji i cirkulaciji tržišta što više traje sve nas ozbiljnije upozorava na to koliko je za svaku nacionalnu ekonomiju važna vlastita proizvodnja hrane i opskrba domicilnog stanovništva.

Selfie sa mostom

Selfie sa mostom

Proljeće koje ispraćamo značajno je i po onome što se događa na trasi panevropskog cestovnog Koridora 5c. Na dvije dionice (u dolini Bosne kod Golubinje i u Hercegovini nadomak Počitelja) betonske konture buduće saobraćajnice kao da su preko noći izronile.

Gas za električna auta

Gas za električna auta

U Sarajevu je održan prvi sajam elektromobila. Bio je jednodnevan, ali kao događaj i poruka veoma važan. Uz to, opština Novo Sarajevo je odlučila da u njenom voznom parku budu samo vozila na električni pogon.

Možda bi vas zanimalo