Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Lijek za oporavak domaće ekonomije

Naš saradnik analizira ekspoze nove mandatarke Vijeća ministara BiH koji govori o vanjskotrgovinskoj politici i ekonomskim odnosima, te šta bi mogao biti recept za uspješniji oporavak i razvoj bh. ekonomije.

Autor: Hajdar Arifagić

Ekonomski program budućeg Vijeća ministara prezentiran je u nekoliko segmenata pri čemu se u ''Ekonomskim reformama'' naglašavaju aktivnosti za intenzivniji razvoj poduzetništva posebno obiteljskog, poduzetništva žena, mladih, te razvoj sektora malih i srednjih preduzeća. Razvoj ovih posljednjih je krucijalan za razvoj svakog gospodarstva, a potpora razvoju poduzetništva jako je naglašena u brojnim dokumentima Evropske unije. To će značajno doprinijeti zapošljavanju, inovativnosti, konkurentnosti razvoju BiH i njezinog gospodarstva, ali i porastu standarda svih građana

''Učinit ćemo sve da se postojeća ograničenja otklone te da se usvoje nužne cjelodržavne strategije, poput strategija ruralnog i regionalnog razvoja, te da se nastavi usklađivanje zakonodavstva na području sigurnosti hrane, veterinarske i fitosanitarne zaštite'', kazala je mandatarka Borjana Krišto.Veoma jasno je izražena važnost donošenja i provođenja mjera radi jačanja domaće ekonomije i investicija, te istovremeno uspostavljanje aktivnijeg odnosa države prema kategorijama stanovništva koje su najranjivije na negativne inflatorne uticaje.

Shodno turbulentnim događanjima u vezi sa radnom snagom i podizanjem konkurentnosti domaće privrede, Krišto upozorava da rješenje za to nije jeftina radna snaga, jer se mala otvorena ekonomija, kakva je BiH neće moći izboriti sa zemljama u kojima je radna snaga mnogo jeftinija pri čemu su spomenute zemlje jugoistočne Azije. Shodno tome, konkurentnost treba graditi i stvarati kroz rast produktivnosti, prvenstveno u prerađivačkoj industriji, povećanje udjela visokotehnoloških proizvoda i onih sa više dodatne vrijednosti, čime će se graditi stabilna i održiva konkurentnost bh. gospodarstva.

Za nju je, kako reče, prevažno i to da se okončaju pregovori i postanemo punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije i ''to je naš prioritet'', kaže. O tome je nova mandatarka govorila u dijelu ekspozea koji se odnosi na vanjskotrgovinsku politiku i ekonomske odnose. Bilo bi dobro da je s tim u vezi koju rečenicu kazala da li će i na koji način aktivirati diplomatsku mrežu BiH u cilju boljeg povezivanja naših i inostranih kompanija, privlačenju investicija, ali jeste, i to je dobro, o usvajanju državnog zakona o vinu i organskoj proizvodnji. Ako se dobro upakuje, i to bi moglo da bude dobar lijek za uspješniji oporavak domaće ekonomije.

BIHAMK

Povezane novosti

Grad, ili selo moje malo

Grad, ili selo moje malo

Od pogleda sa seoskog puta na veličanstvenu Treskavicu, pa do knjige ''Gradovi kao sudbina'', naš saradnik propituje u kakvom gradu živi svako od nas i da li taj grad živi u nama.

Zamalo posao stoljeća – Kako je Ford skoro kupio Alfa Romeo

Zamalo posao stoljeća – Kako je Ford skoro kupio Alfa Romeo

Alfa Romeo mnogi još uvijek smatraju oličenjem automobilske strasti. Teško je ne složiti se s ovom konstatacijom, pogotovo kada naučite kako pravilno izgovoriti "La Meccanica delle emozioni." Ovaj slogan savršeno obuhvata sve ono što ovaj brend nosi u sebi

Vremeplov Peugeot 404: Tajni agent u Skoplju

Vremeplov Peugeot 404: Tajni agent u Skoplju

U gradu, kojeg umalo nisu ''pojeli'' neoklasični spomenici, ima jedan tajanstveni Peugeot, sa registarskom oznakom 001, a kojeg vozi neki naš, balkanski Broj Jedan iz Alan Forda, i pored kojeg prolaze svi historijski događaji.

Možda bi vas zanimalo