Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Gorki šećer

Ruska agresija na Ukrajinu i potpuni poremećaj u svjetskoj ekonomiji i cirkulaciji tržišta što više traje sve nas ozbiljnije upozorava na to koliko je za svaku nacionalnu ekonomiju važna vlastita proizvodnja hrane i opskrba domicilnog stanovništva.

Autor: Hajdar Arifagić

To se posebno odnosi na osnovne namirnice: brašno, so, ulje, šećer... Mi u Bosni i Hercegovini to još ne razumijemo na pravi način što se očituje i na primjeru ''Šećerane'' u Bijeljini. Mnogo godina nakon agresije čekalo se na  tehnološki oporavak ovog privrednog giganta i pokretanje proizvodnje u njemu. To se nije dogodilo na željeni način. Prije sedam godina otvoren je a ovih junskih dana okončan stečajni postupak, iz čijeg se epiloga može naslutiti da će u njenim halama i na ogromnom prostoru zemljišta nići šest-sedam različitih fabrika. Dakle svaki gram šećera u budućnosti kupovat ćemo u inostranstvu, naravno ako ga i tamo bude. ''Glava šećera'', o kojoj je Milovan Glišić davno pisao u svojoj pripovijetki uistinu će se razbiti i o našu glavu.

Neshvatljivo je kako država o ovome ne razmišlja o strateškim fabrikama. Bez obzira na to što je privatizirana, ''Šećerana'' je dalje bila interesantna i važna kao javno dobro. Tu se ne smije zanemariti da se vladinim mjerama moglo podržati uzgoj šećerne repe i nesmetana proizvodnja, te da se tako stvore tržišni uvjete kojima bi se eliminisao nelegalni uvoz i nelojalna konkurencija. Tim prije, jer je bijeljinska fabrika svojim kapacitetom mogla da podmiri potrebe domaćeg tržišta i istovremeno izveze nešto manju količinu od toga i pri tome zaradi.

Olako smo nasjeli na nagovor nekih stranih mentora da sve pocijepamo i rasprodamo, ne vodeći računa o onome bez čega se ne može živjeti i ne tražeći način kako da taj njihov recept provedemo bez dugoročnih i neizlječivih posljedica. Da je greška načinjena samo u ''Šećerani'' problem ne bi bio toliko izražen. Ali sudbinu sličnih njoj doživjelo je na stotine strateških fabrika, tvornica, hotela i bolnica čiji će nedostatak sa porastom globalne krize u nejakoj BiH izazvati nove društvene i ekonomske izazove.

BIHAMK

Povezane novosti

Selfie sa mostom

Selfie sa mostom

Proljeće koje ispraćamo značajno je i po onome što se događa na trasi panevropskog cestovnog Koridora 5c. Na dvije dionice (u dolini Bosne kod Golubinje i u Hercegovini nadomak Počitelja) betonske konture buduće saobraćajnice kao da su preko noći izronile.

Gas za električna auta

Gas za električna auta

U Sarajevu je održan prvi sajam elektromobila. Bio je jednodnevan, ali kao događaj i poruka veoma važan. Uz to, opština Novo Sarajevo je odlučila da u njenom voznom parku budu samo vozila na električni pogon.

Livanjski divlji konji

Livanjski divlji konji

Tim Clancy donosi nam priču iz Livna, te piše o ideji Marina Mamuze da ljudima približi svu ljepota neukroćenih divljih konja. Na padinama Cincara možete svjedočiti sirovoj snazi i ljepoti ovih veličanstvenih životinja.

Možda bi vas zanimalo