Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Gas za električna auta

U Sarajevu je održan prvi sajam elektromobila. Bio je jednodnevan, ali kao događaj i poruka veoma važan. Uz to, opština Novo Sarajevo je odlučila da u njenom voznom parku budu samo vozila na električni pogon.

Autor: Hajdar Arifagić

Čitajući šta se u svijetu oko nas događa u vezi sa ekspanzijom automobila na električni pogon i infrastrukturom koja je podržava, često se pitam kada će kod nas njihovo masovnije uvođenje u upotrebu postati praksa. Naime, onaj mali broj elektromobila koji su sada u prometu rezultat je izbora i spremnosti pojedinaca da se voze na struju, a ne procesa i strategije koje je osmislila država ili neko drugi. No, nakon niza događaja u maju ove godine, čini se da smo tu stvar konačno prelomili preko koljena. U Sarajevu je održan prvi sajam elektromobila. Bio je jednodnevan, ali kao događaj i poruka veoma važan. Uz to, opština Novo Sarajevo je odlučila da u njenom voznom parku budu samo vozila na električni pogon, dakle limuzina u kojoj se vozi načelnik, ali i automobili što ih koriste razne opštinske službe. Povrh svega, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o subvencioniranju kupovine ovih vozila. Ali, da bi zamjena benzinaca i dizelaša bila brža i opšteprihvaćena, u taj proces bi trebalo da se uključi još mnogo aktera. Jedan od važnih su banke jer povoljnijim kreditima za nabavku elektromobila mogu privući veliki broj klijenata – potencijalnih kupaca. Što ih bude više i zrak koji udišemo će biti čistiji.

BIHAMK

Povezane novosti

Ljeto 2022: Stari Peugeot na putu do zvijezda

Ljeto 2022: Stari Peugeot na putu do zvijezda

Woody Allen nas je u starom Peugeotu vodio u nostalgični Pariz, a teleskop James Webb u vrijeme “velikog praska”. Neka ovo ljeto osim nostalgije i slika prošlosti probudi želju za putovanjem i nosi nas do zvijezda koje će biti slike boljeg vremena.

Gradnja tunela Prenj počinje 2023. godine

Gradnja tunela Prenj počinje 2023. godine

Probijanjem tunela Prenj, te izgradnjom autoceste na toj trasi, put između Sarajeva i Mostara će se skratiti za duplo, a sada se od Sarajeva do Mostara magistralnom cestom M-17 vozimo oko dva sata.

Oni dolaze

Oni dolaze

Ne otpisujte ih prerano. Vrlo moguće da ćemo ih uskoro (ponovo) posjedovati i voziti. Usnuli zmaj se probudio. Kineski automobili su počeli dolaziti i biće zanimljiviji nego prije.

Možda bi vas zanimalo