Članak top banner 970x90
Vijesti

Škoda studentski automobil – električniji nego ikada prije!

Od 2014. godine, svake godine članovi Škoda strukovne škole dizajnirali su upečatljiv konceptualni automobil koji su potom sami napravili. Prvi studentski automobil, 2014. godine, bio je Citijet, baziran na Škodi Citigo.

Autor: BIHAMK

Škoda Student Cars – izuzetni projekti od 2014.

Od 2014. godine, svake godine članovi Škoda strukovne škole dizajnirali su upečatljiv konceptualni automobil koji su potom sami napravili. Prvi studentski automobil, 2014. godine, bio je Citijet, baziran na Škodi Citigo. Slijedili su Funstar, pickup verzija Škode Fabije, i Atero coupé, baziran na Rapid Spacebacku. U 2017. su završili svoj prvi električni automobil, Element, dvije godine ispred električnog Citigoe iV proizvodnog modela. Sunroq iz 2018. bio je kabriolet verzija Karoq SUV-a, a godinu dana kasnije uslijedio je spektakularni Mountiaq pickup koncept, baziran na Škoda Kodiaq SUV-u. 2020. godine učenici su predstavili Slavia Spider, izveden iz Scale. Godine 2022, nakon jednogodišnje pauze tokom pandemije Covida, Škoda Motorsport je prvi put ušao u borbu podržavši Škoda Afriq, automobil koji je napravljen za reli i baziran je na Kamiq's City SUV modelu.

Deveti Škodin studentski automobil bit će najelektriziraniji nego ikad, dok će obuhvatiti Škodin istraživački duh. Ovogodišnjih 29 studenata gradi multifunkcionalno vozilo za kampovanje i mobilnu kancelariju zasnovanu na potpuno električnom Škoda SUV-u Enyaq iV. Njihov automobil iz snova ispunjava potrebe i očekivanja savremenih istraživača. Uz podršku Škoda Design tima, studenti su nedavno izradili vlastite početne skice dizajna za Škoda studentski automobil.

Oliver Stefani, šef Škoda Design-a, kaže: „Mi, u Škoda Design-u, veoma smo sretni što, kao dio ovog fantastičnog projekta, ovim mladim talentima možemo pružiti tako opipljiv uvid u naš svakodnevni rad i navesti ih na to. Projekat Studentski automobil kombinuje tri velike Škodine prednosti: njen stav "može", praktični pristup i ogroman timski duh. Mi u Škoda Design-u već jedva čekamo trenutak kada ćemo moći vidjeti gotov studentski automobil."

Dizajniranje mobilne kućice od kuće

Škoda Design je od 2014. godine jedna od prvih stanica na putovanju studenata stručnih studija koji učestvuju u projektu. Radeći sa šefom Škoda dizajna Oliverom Stefanijem i njegovim timom, prvo su osmislili skice eksterijera i unutrašnjosti svog automobila iz snova – koje će potom sami graditi, od početnog koncepta do gotovog proizvoda. Deveti studentski automobil bi trebao biti multifunkcionalni mobilni uredski kamper baziran na Škodi Enyaq iV, prvom Škodinom proizvodnom modelu izgrađenom na Modularnom kompletu alata za elektrifikaciju (MEB) Volkswagen grupacije.

„Explore More“ („Istraži više“) očima učenika

U svojim skicama dizajna, studenti su već definisali ličnost svog automobila iz snova. Kao električni kancelarijski kamper na baterije, prvi studentski automobil zasnovan na

Enyaq iV-u je namijenjen da bude pratilac na putovanjima ka novim horizontima. Lični prostor za iskustva i otkrića, također naglašava Škodinu predanost električnoj mobilnosti. Kao što je tipično za brend, nadolazeći studentski automobil će imati koristi od kultnih karakteristika "Simply Clever" i najsavremenije tehnologije, dok će takođe uključiti široku lepezu održivih materijala. Cilj automobila je da omogući svom vlasniku da postane digitalni nomad – radi bez vezivanja za sto, slobodno se kreće gdje god i kad god želi. Savršeno se slaže sa Škodinim novim konceptom "Explore More" i upravo je pravo vozilo za moderne istraživače i nezavisne avanturiste.

Jiří Hadaščok, koordinator eksterijera u Škodi, kaže: „Učenici Škoda strukovne škole rade sjajan posao. Lično, uvijek uživam biti uključen u projekat, podržavati učenike i ubirati svoje koristi od njih. Sjajno je gledati na proces dizajna iz drugog ugla i istraživati ​​nove pristupe. Način na koji naši studenti prevode koncept 'Istraži više' u konkretne ideje i vide kako ih sprovode u praksi je zaista impresivan."

Agáta Fraňková je slikarka u drugoj godini studija. Njene skice su toliko impresionirale Škoda Design tim da je postala prva učesnica od početka projekta „Studentski automobil“ kojoj je ponuđena praksa na katedri. Ona dodaje: „Škoda Student Car je nevjerovatan projekat. U početku smo bili posebno uzbuđeni zbog podrške Škoda Design-a. Zaista sam sretna što sam dio ovog tima i radujem se što ću izbliza upoznati rad dizajnera – naučiti o različitim modernim tehnikama dizajna i dalje razvijati svoje vještine."

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Škoda Karoq redizajn – Pun pogodak!

Škoda Karoq redizajn – Pun pogodak!

Ovo je podmlađeni Karoq, model koji s provjerenom mehanikom i dvolitrenim dizelom spojenim na 4x4 pogon djeluje još privlačnije nego prije. Šteta što ga Škoda nije lansirala ovakvog od starta.

Možda bi vas zanimalo