Članak top banner 970x90
Vijesti

Panasonic gradi najveću svjetsku tvornicu baterija za Teslu

Panasonic će uložiti oko 4 milijarde dolara u novu tvornicu i otvoriti do 4000 novih radnih mjesta.

Autor: BIHAMK

Panasonic namjerava utrostručiti ili učetverostručiti proizvodni kapacitet baterija za električna vozila u svim svojim pogonima do fiskalne 2028. godine sa trenutnog nivoa od 50 gigavat-sati godišnje, izvještava Nikkei Asia. Ovaj plan predviđa instaliranje dvije proizvodne linije u tvornici baterijskih komponenti u Japanu u fiskalnoj 2023. godini. Samo ovo ulaganje vrijedno je 580 miliona dolara.

S druge strane, razumije se da su sve veći zahtjevi od Tesle za proizvodnjom baterijskih sklopova bili glavni čimbenik u odluci da se osnuje ova tvornica u SAD-u. Kao najveća privatna investicija u povijesti Kanzasa i jedna od najvećih tvornica za proizvodnju baterija za električna vozila te vrste u zemlji, ovaj će projekt biti izuzetno bitan za ekonomiju obje države osiguravajući veliki broj visokokvalitetnih radnih mjesta za stanovnike Kanzasa.

Panasonic, također zajedno s Teslom, trenutno upravlja Gigatvornicom u Nevadi. U taj objekat uloženo je približno 1,46 milijardi dolara.

Brojni proizvođači baterija i automobila objavili su planove za osnivanje novih tvornica širom Sjedinjenih Država posljednjih mjeseci. Na primjer, LG i General Motors zajedno će potrošiti 2,6 milijardi dolara na novu tvornicu baterija u Michiganu. LG Energy Solution također će uložiti 1,4 milijarde dolara u izgradnju nove tvornice baterija u Arizoni. Ta tvornica će započeti s proizvodnjom 2024. godine i imati će kapacitet za proizvodnju 11 gigavat-sati baterijskih ćelija svake godine.

Kineski gigant baterijskih sklopova CATL također želi uspostaviti tvornicu baterija u SAD-u za snadbijevanje kompanija poput Forda i BMW-a. Hyundai je također nedavno najavio da planira uložiti približno 5,54 milijarde dolara u državu Georgiju za uspostavu namjenskih pogona za proizvodnju električnih vozila i baterija.

 

 

 

BIHAMK

Povezane novosti

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Premijera: Novi Citroen C3 Aircross

Premijera: Novi Citroen C3 Aircross

Citroen je objavio prve službene slike i šture informacije o novom C3 Aircrossu. No, ono što je poznato, SUV B-segmenta može primiti do sedam putnika, a imat će i čisto električnu verziju.

Možda bi vas zanimalo