Članak top banner 970x90
Vijesti

Opelov Intelli-Air sistem pomaže lakšem disanju i alergijama

U Opel Astru koja je osvojila Zlatni volan 2022 inžinjeri su ugradili inteligentan i posebno efikasan sistem za kvalitetu zraka koji se naziva Intelli-Air. On objedinjuje efikasne filtere zraka i unutrašnjeg prostora sa sistemom za praćenje kvaliteta zraka

Autor: BIHAMK

Kada je kvaliteta vanjskog zraka nezadovoljavajuća, senzor za kvalitetu zraka u automobilu (AQS) zatvara otvor za dotok zraka i time sprječava ulazak nečistoća u unutrašnjost automobila. Međutim, ako je zrak u kabini ustajao ili onečišćen, npr. zbog dima, prašine ili smoga koji su između ostalog uneseni preko odjeće prilikom ulaska u vozilo, sistem automatski pokreće izmjenu ustajalog zraka i nečistog zraka kako bi putnici uživali u svježem zraku.

Zahvaljujući sistemu Intelli-Air, zrak jednostavno ostaje čist i svjež. Putnici to mogu i vidjeti: sistem ih obavještava o kvaliteti zraka putem multimedijalnog ekrana. Na ekranu se prikazuje emotikon u obliku automobila koji se temelji na međunarodnom indeksu kvalitete zraka (AQI). Boja emotikona zavisi o nivou kvalitete zraka u automobilu. Kvalitetu zraka u putničkom prostoru mjeri senzor PM 2.5 koji može otkriti prisutnost čestica veličine do 2,5 mikrometara.

Intelli-Air osigurava dobru razinu kvalitete zraka u Astri u kombinaciji s Opelovim originalnim filterima za unutrašnji prostor (klimu) s aktivnim ugljem koji su također dostupni u mnogim drugim modelima. Filteri se sastoje od dva sloja i stoga mogu spriječiti ulazak čestica u unutrašnjost, ali i filtrirati razne neugodne mirise i plinove kao što je ozon. Najbolje od svega, filtriraju gotovo 100 posto polena iz zraka.

Opelovi originalni filteri su izrađeni od vodootpornog materijala koji sprječava zamrzavanje zimi pa ovaj korisni filter neće postati dom bakterijama. Unatoč odličnom učinku filtera, osigurana je i dobra propusnost zraka, a isti treba mijenjati svakih 12 mjeseci kako bi se osigurao čist zrak unutar vozila tokom cijele godine. Sistem za upravljanje filterima obavještava vozača kada je potrebna zamjena.

Šta za sigurnost znači čist zrak u kabini? Čist zrak poboljšava sigurnost u saobraćaju kada vozač kihne, pogotovo oni vozači koji zbog alergija moraju češće kihati, a tada se povećava opasnost od nesreća. Tokom gradske vožnje, naprimjer, automobil može preći čak 20 metara dok vozač jednom kihne.

BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo