Članak top banner 970x90
Vijesti

Nissan X-Trail na bh. tržištu: poznati detalji i cijene

Mic po mic, i jedan od najvažnijih Nissanovih SUV-ova – X-Trail postade elektrificiran. Četvrta generacija X-Traila nastala je u skladu sa aktuelnim trendovima, odbacivši zauvijek dizel motore.

Autor: BIHAMK

X-Trail je manje više zadržao profil prethodnika, ali sa novim dizajnom mnogo više od toga. Naime, X-Trail prvi put u više od dvije decenije postojanja izdvaja se izgledom u odnosu na sterilne prethodnike, a dominiraju oštre linije i svjetlosna grupa u tri nivoa, nešto što zadnjih godina gledamo kod Citroena, a od nedavno i kod BMW-a. X-Trail je veći nego ikada. Rastegnuo se na pozamašnih 4,68 metara, a zbog toga lako dopušta montažu (opciono) trećeg reda sjedišta, te za razliku od kompaktnog Qashqaija svojim kupcima nudi i takav izbor prilikom konfiguracije.

No, novi X-Trail nije samo dominantan izgledom. On je i tehnološki usklađen vremenu u kojem je nastao, pa tako već u seriji donosi adaptivni tempomat, automatsko kočenje u hitnim slučajevima s funkcijom prepoznavanja pješaka i biciklista, upozorenje na napuštanje vozne trake, te sistem koji predviđa frontalni sudar. Multimedija sa 8-inčnom dijagonalom i zadnjom kamerom za parkiranje stižu od drugog paketa: navigacija, kamera 360 stepeni, kao i 12,3-inčni ekran multimedije dio su trećeg paketa, a završni paketi Tekna i Tekna+ kao perjanica ponude nude 20-inčne alu felge, head-up display, ProPilot, sistem automatskog parkiranja, kožna sjedišta, Bose ozvučenje i niz drugih luksuznih kao i korisnih dodataka.

Tri su dostupna pogonska sklopa s nazivima e-power i e-4orce. Ulazna verzija (1.5 VC-Turbo Mild Hybrid CVT 2WD) je klasični blagi hibrid iza koje stoji benzinsko-električna kombinacija sa 1,5-litarskim benzincem kao osnovom. Razvija 163 KS i snagu preko CVT mjenjača prenosi na prednju osovinu. Drugi sklop je famozni e-power sistem (1.5 e-power 2WD), koji isti benzinski motor koristi isključivo kao agregat za punjenje baterije koja strujom napaja električni motor. Snaga je 204 KS, a prenos CVT, takođe samo na prednji par točkova. Zadnja verzija (1.5 e-power e-4-orce 4WD) rezervisana je za model sa pogonom na sve točkove, a pogonski sklop je e-power sa većom krajnjom snagom. Ovaj model razvija 213 KS.

Paketi opreme su standardnih naziva: Visia, Acenta, N-Connecta, Tekna i Tekna+. Cijene se kreću u rasponu od 72.600 KM za ulazni model s prednjim pogonom do najraskošnijeg modela sa 4x4 pogonom koji košta 103.000 KM do registracije. Doplata za verziju sa 7 sjedišta, zavisno od paketa opreme, košta od 1.800 do 2.500 KM i nije dostupna uz srednju pogonsku verziju.

BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo