Članak top banner 970x90
Vijesti

MotoGP – Pecco Bagnaia na odmor s trijumfom u Assenu

Italijan Francesco Pecco (Peko) Bagnaia na Ducatiju trijmfovao je u zadnjoj trci prvog dijela MotoGP šampionata. Bio je to treći trijumf za fabrički Ducati ove sezone.

Autor: BIHAMK

Brojni padovi i nekonstatntna vožnja Francesca Bagnaia-e, jednog od tri vozača koji su ove sezone slavili po tri puta, drže daleko od vodećeg u ovogodišnjem šampionatu Fabia Quartarara na Yamahi. Ipak, prije odlaska na ljetnu pauzu, Pecco se pobrinuo da konačno odveze trku bez greške od početka do kraja i u tome je uspio. Kamo sreće da je to češće radio ove sezone sad ne bi imao 66 poena zaostatka za liderom, već bi vodio bitku za titulu.

Peccovom trijmfu je godio obračun u ranoj fazi između Quartarta i Espargara, pri čemu je aktuelni šampion napravio kardinalnu grešku i ujedno incident u jednom od zavoja upropastivši trku i sebi i konkurentu na Apriliji koja ove godine proždire asfalt. Obojica su na sreću nekako nastavili trku, ali je El Diablo poslije ponovo pao, i to početnički, te je trku završio bez ijednog osvojenog boda, ali je ostao vodeći nakon prvog dijela sezone. S druge strane, Espargaro se na dramatično brzoj i oštećenoj Apriliji probio sa 15. na četvrtu poziciju za novih i vrijednih 13 bodova na svom kontu, te da nije bilo incidenta sa Quartararom vrlo vjerovatno bi slavio na trci.

Trka u Assenu je zabilježila prvi podij u Kraljevskoj klasi mlade ekipe ''VR46'' Valentina Rossija, a drugu poziciju je dohvatio još jedan Italijan Marco Bezzecchi. Pored dva Italijana na podiju se nakon godinu dana suše, takođe u Assenu samo s Yamahom, našao Španac Maverick Vinales potvrđujući strašan tempo Aprilijinog motocikla ove sezone.   

Šampionat će se nakon 11 odvezenih trka i šest sedmica pauze nastaviti trkom u Silverstoneu 7. augusta.

Poredak vozača nakon prvog dijela šampionata

  1. F. Quartararo (Yamaha) – 172 (3 pobjede)
  2. A. Espargaro (Aprilia) – 151 (1 pobjeda)
  3. J. Zarco (Pramac) – 114
  4. F. Bagnaia (Ducati) – 106 (3 pobjede)
  5. E. Bastianini (Gresini) – 105 (3 pobjede)
  6. B. Binder (KTM) – 93
  7. J. Miller (Ducati) – 91
  8. J. Mir (Suzuki) – 77
  9. A. Rins (Suzuki) – 75
  10. M. Oliveira (KTM) – 71 (1 pobjeda)

 

BIHAMK

Povezane novosti

Ovo je nova Opel Frontera

Ovo je nova Opel Frontera

Opel najavljuje početak novog poglavlja u životu nekad slavnog terenca Frontere, s kojim novajlija, osim imena, nema ama baš ništa zajedničko. Nova Frontera je zabavan i prostran SUV, koji će biti dostupan u potpuno električnom ili s hibrdinim pogonom.

Možda bi vas zanimalo