Članak top banner 970x90
Vijesti

Ferrari Purosangue rasprodan, narudžbe zaustavljene

Prvi Ferrarijev SUV više nije dostupan za narudžbe. Ferrari trenutno ima popunjene narudžbe za iduće dvije godine, zbog čega je proizvođač iz Maranella počeo odbijati nove kupce.

Autor: BIHAMK

''Nije tajna da smo prestali primati narudžbe,'' izjavio je komercijalni i marketinški menadžer Enrico Galliera. "Imali smo toliki interes, a da nismo isporučili niti jedan jedini automobil", rekao je Galliera za automobilsku publikaciju Drive.com.au.

S ocjenom 9,55 od 10 u smislu dizajna prema Franku Stephensonu, Purosangue je također najskuplje sportsko terensko vozilo koje se trenutno prodaje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ondje cijena počinje s 313.120 funti ili 380.000 dolara po trenutnom kursu u usporedbi s 291.820 funti ili 355.000 dolara koliko košta Rolls-Royce luksuzni SUV Cullinan koji također ima 12-cilindarski agregat.

Ono po čemu se Purosange ističe u segmentu ultraluksuznih sportskih terenskih vozila nije broj cilindara, već njegov atmosferski motor za razliku od onog sa dvostrukim turbopunjačem u Cullinanu. Kompanija sa sjedištem u Maranellu također je podarila svom modelu najbolje upravljanje u segmentu, što bi moglo predstavljati probleme za pravog konkurenta Lamborghini Urus Performante-a.

Uz raspodjelu težine od 49 posto sprijeda i 51 posto straga, Purosangue se vozi na točkovima dimenzija 255/35 R22 naprijed i 315/30 R23 odzada. Opremljen 4RM-S evo pogonom na sva četiri točka, masivnim kočnicama, tehnologijom aktivnog ovjesa, ABS EVO s Grip Estimation 2.0 sistemom, Purosangue treba 3,3 sekunde za sprint do 100 km/h.

Najveća izmjerena brzina je preko 310 km/h, što je dovoljno da kupac zadovolji svoju potrebu za brzinom. Njegovih 12 cilindara pod uglom od 65 stepeni dostojno stoje iza SUV-a sa ''samoubilačkim'' konceptom vrata, jer hedonistički ugađaju ušima, budući da se radilica ovog monstruma lako zavrti preko 8000 obrtaja u minuti. 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Fiat Tipo povučen iz prodaje u Velikoj Britaniji

Fiat Tipo povučen iz prodaje u Velikoj Britaniji

Fiat je objavio da je povukao kompaktni model Tipo sa tržišta Velike Britanije. U ovoj zemlji će ga indirektno zamijeniti novi Fiat 600e. Električni modeli postaju fokus tržišta, a Tipo će vjerovatno uskoro biti povučen i iz drugih zapadnoevropskih zemalja

Ko naruči Ferrari sada, neće ga dobiti do 2026.

Ko naruči Ferrari sada, neće ga dobiti do 2026.

Prema riječima čelnika Ferrarija, ko god sada naruči automobil sa amblemom Propetog konja, dobiće ga najranije 2026. godine. Ferrari je do septembra 2023. isporučio 10.418 automobila, 5,3% više nego u prvih devet mjeseci 2022. godine.

Možda bi vas zanimalo