Članak top banner 970x90
Vijesti

Električni hidroavion u planu do 2028.

Švicarski startup dizajnira potpuno električni hidroavion koji nudi 160 km dometa s jednim punjenjem.

Autor: BIHAMK

Vrhunac hidroaviona je davno prošao, a Boeingov 314 Clipper bio je među posljednjim takvim letjelicama koje su letjele na transpacifičkoj ruti. Međutim, to ne znači da se avioni amfibije ne mogu oživjeti. To je upravo ono što švicarski startup pokušava učiniti s revolucionarnom letjelicom koja će luksuzna putovanja podići na novu razinu.

A budući da su potpuno električna vozila sada u modi, oni slijede taj trend, tako da su se bacili na dizajniranje električnog hidroaviona bez emisije štetnih plinova dizajniran za slobodno vrijeme i putovanja na kratke relacije između ostrva.

Odvažna kompanija koja se upušta u ovaj hrabri poduhvat zove se Jekta, a njihov nadolazeći električni hidroavion zove se Passenger Hydro Aircraft Zero Emission 100 ili skraćeno PHA-ZE 100.

Dizajniran u saradnji sa Swiss Aeropole SA, PHA-ZE 100 moći će uzlijetati i slijetati na vodu, što znači da neće morati biti u blizini aerodroma da bi se putnici iskrcali, a zemaljska posada neće biti potrebna. Bila bi to izvrsna alternativa klasičnim avionima.

Štaviše, matična kompanija spominje da će amfibijski avion nuditi procijenjeni domet od oko 160 km dok leti na visini od 10.000 stopa (preko 3.000 metara), čime želi otvoriti novu eru mogućnosti za ekološki i pristupačan prevoz.

Zračna ambulantna i teretna verzija za teško dostupna mjesta također su u planu, a sve će biti dizajnirane s naglaskom na sigurnost, održivost i udobnost.

PHA-ZE 100 hydro bit će opremljen električnom motorom od 180 kW, a baterija bi se trebala u potpunosti napuniti za samo 45 minuta. U izradi je i opcija solarnog punjenja.

Plan je imati različite modele na raspolaganju. Tačnije, riječ je o sedam konfiguracija, od rasporeda s 19 putničkih sjedišta za komercijalne letove do luksuznog modela VIP poslovne klase opremljenog salonom i sofama za privatnu upotrebu. Kao prigradski avion, PHA-ZE 100 mogao bi poslužiti milionima stanovnika ostrva koji putuju na posao brodom, povezati ostrva i očuvati jedinstvenu prirodu rezervata za divlje životinje, te ujedno omogućiti najnižu moguću cijenu po putniku.

Iako je Jekta mlada kompanija, njihov inžinjerski tim i proizvođači aviona imaju veliko iskustvo u projektovanju i upravljanju letjelicama na solarni pogon kao i amfibijama. Očekuje se da će prve isporuke PHA-ZE 100 započeti 2028. godine, a cilj kompanije je isporučiti više od 400 električnih hidroaviona do 2030. godine.

BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo